YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

URGENT

🚐 Catalunya permetrà els viatges privats en autocars amb diverses bombolles

Una lluna de gel perfecta sorprèn moltes persones al nord dels Estats Units

Molts ciutadans de la ciutat de Westbrook, a l’estat de Maine, estan intrigats per la presencia d’aquest cercle de gel al riu Presumpscot, i com s’ha format

Un sorprenent cercle perfecte de gel ha aparegut aquesta setmana al nord-est dels Estats Units | @CityofWestbrook

Un intrigant cercle perfecte de gel surant sobre un riu a l’estat de Maine, al nord-est dels Estats Units, ha generat molta sorpresa i expectació aquesta setmana. Arriben imatges impressionants d’un disc de gel de gairebé 100 metres de diàmetre que ha anat creixent, i va girant lentament sobre ell mateix, impulsat pels corrents d’aigua del riu.

Un fenomen que s’havia vist en altres llocs i que fins ara era un misteri

Desgraciadament a Catalunya no trobem formacions de gel tan grans i pintoresques com aquesta perquè calen unes temperatures extremadament baixes. S’ha vist a Escandinàvia, Canadà, als Estats Units, i durant molt de temps els científics no tenien clar l’explicació de la formació del fenomen però sembla que ja hi ha una resposta.

Per a que es formi una placa de gel de casi 100 metres de diàmetre es necessari que el primer bloc de gel quedi atrapat en un remolí d’aigua. El bloc resta immòbil més al centre que als marges i amb la força centrífuga del corrent, comença a donar voltes. A mesura que gira, l’aigua i les roques del riu colpegen el gel i van construint el cercle. 

Són més comuns en rius de poc cabal en llocs molt freds perquè, una condició fonamental per a la seva formació, és que el corrent no sigui molt fort. A més, sota el bloc es genera al mateix temps un vòrtex a l'aigua que ajuda a la seva rotació.

A les imatges tretes des de l'aire, el bloc de Westbrook, a Maine, sembla més misteriós del que és, amb un aspecte que recorda a la lluna o un ovni. Aquest espectacle natural es va veure per primera vegada el 1895 en un riu entre Nova York i Connecticut.


Comentaris

envia el comentari