Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Aquesta nit arriba la lluna plena d’octubre

És la segona de la tardor i es podrà veure perfectament, ja que no hi haurà núvols a cap punt de Catalunya. La tercera i última d’aquesta estació la tindrem a finals de novembre

La lluna plena del mes d'octubre arriba aquest dimecres
La lluna plena del mes d'octubre arriba aquest dimecres | Pili Rius

 

Aquesta propera nit de dimecres, 24 d’octubre, toca mirar el cel, ja que tindrem la segona lluna plena de la tardor. Una cita que vindrà acompanyada d’una situació meteorològica immillorable a gran part de Catalunya, ja que el cel estarà serè arreu  i tan sols hi poden haver algunes boires o núvols baixos a la nit a punts de l’interior, tot i que seran força locals.

La lluna sortirà cap a les 19:18h pel llevant de la costa catalana i es pondrà l’endemà cap a les 07:39h del matí. No obstant, el màxim de lluna plena s’assolirà a les 18:45h d’aquesta tarda. Per tant, quan surti pel mar, la lluna ja es veurà 100% plena i oferirà una imatge espectacular pels que la vegin aparèixer per l’horitzó. Els més matiners també la veuran pondre’s el dijous amb una mida força grossa.

La primera lluna plena de la tardor va ser el 25 de setembre, mentre que la tercera i última d’aquesta estació la tindrem el proper 23 de novembre. La lluna nova no arribarà fins el proper 7 de novembre.

Aquest diumenge arriba la pluja d'estrelles més esperada
Aquest diumenge arriba la pluja d'estrelles més esperada | Arxiu

 

Altres cites astronòmiques a la vista

A més de les llunes plenes, aquesta tardor tenim més cites astronòmiques que no ens podem perdre. De fet, aquests dies estem tenint la pluja d’estrelles dels Oriònids, que va viure el seu màxim el passat 21 d’octubre amb uns 20 meteors per hora al cel. No obstant, aquesta pluja es podrà veure fins a principis de novembre.

La segona pluja serà la dels Leònids a mitjans de novembre, amb el seu màxim el dia 17  amb uns 20 meteors per hora. La tercer i última serà la dels Gemínids i tindrà lloc al llarg de la primera quinzena de desembre i serà la més intensa de totes. El punt àlgid serà el dia 14 amb uns 120 meteors per hora.

Pel que fa al sol, ens encaminem cap al solstici d’hivern el dia 21 de desembre, cosa que farà que cada dia tinguem entre 1 i 3 minuts menys de llum solar. Si aquest 26 de setembre tindrem el balanç just de 12 hores de dia i 12 de nit, de cara al 21 de desembre tindrem poc més de 9 hores de sol.

Canvi d’horari aquest cap de setmana

Malgrat el debat generat a nivell europeu sobre si l’any que ve es suprimeixen definitivament els canvis horaris, aquest diumenge, 28 d’octubre, tocarà tornar a fer el canvi d’hora per adaptar-nos a l’horari d’hivern.

Recordem que aquell dia, just a les 03:00h de la nit, haurem d’endarrerir els rellotges una hora, passant a ser les 02:00h. No ens hem de preocupar pels aparells electrònics, ja que canvien sols l’hora, però si tenim rellotges de polsera o de paret ho haurem de fer de forma manual. Aquest canvi s’acostuma a fer per estalviar energia i aprofitar les hores de sol, però els experts han posat en dubte aquesta funció, raó per la qual s’ha plantejat canviar el sistema.