Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Localitzen el cràter de l’enorme meteorit caigut fa 1.200 milions d’anys a Escòcia

La troballa està a sota de l’aigua, fa prop d’un quilòmetre d’ample i pot aportar informació molt important a nivell científic. El forat estaria cobert per roques

La gran roca va caure fa 1.200 milions danys | Cedida

 

Un equip d’investigació de la Universitat d’Oxford, al Regne Unit, ha identificat la ubicació exacta del cràter que un enorme meteorit va fer en caure fa prop de 1.200 milions d’anys a Escòcia. En concret, aquest gran forat es trobaria sota l’aigua a uns 15 o 20 quilòmetres d’una part molt remota de la costa oest escocesa.

La investigació, publicada recentment per la revista ‘Journal of the Geological Society’, confirma així el descobriment que científics de la mateixa universitat britànica van fer l’any 2008 i que parlaven de l’evidència d’una col·lisió de meteorits en aquesta zona d’Escòcia fa 1.200 milions d’anys.

Es calcula que el gran meteorit faria prop d’un quilòmetre d’ample i, actualment, el seu cràter estaria cobert per moltes roques, segons apunten els mateixos investigadors. Gràcies al treball dut a terme pels experts, l’equip va poder saber la direcció amb què va caure el meteorit i es va acotar la zona probable del cràter.

El meteorit passarà molt a prop de la Terra
El meteorit va quedar submergit a sota de l'aigua | PIXABAY

 

La troballa pot ser molt important a nivell científic

Es dona el cas que el material excavat per la majoria de meteorits que cauen a la Terra no acaben conservant-se degut a que s’erosionen ràpidament. No obstant, aquesta vegada estem parlant d’una roca submergida sota l’aigua, cosa que obre la porta a fer descobriments transcendentals a nivell científic perquè els materials es conserven molt millor. 

Els experts consideren que la caiguda del meteorit devia haver estat «tot un espectacle» en aquesta zona llavors àrida. Ara, el següent pas serà dur a terme un estudi geofísic al detall a la Conca de Minch, just a la zona on s’ubica aquest enorme cràter.

Fa 1.200 milions d’anys la Terra era molt diferent

Quan aquest meteorit va impactar a la Terra, el nostre planeta era totalment diferent al que coneixem ara, ja que la majoria de vida es trobava als oceans i les plantes no existien, amb terrenys molt àrids i rocosos que feien recordar més a la superfície de Mart. Es creu que la gran roca podria ser fruit de les restes de la formació del sistema solar. 

Els experts no descarten que una col·lisió d’aquesta magnitud torni a tenir lloc en un futur, tot i que els meteorits d’un quilòmetre de magnitud arriben a la Terra cada 100.000 anys o un milió d’anys.

També et pot interessar...