Localitzen restes de lava a la cara oculta de la Lluna

La sonda xinesa Chang’e 4 ha localitzat aquest antic i hipotètic mar de lava que s’hauria format arrel d’una col·lisió que va crear un cràter a la superfície lunar

Imatges de les restes del mar de lava a la cara oculta de la Lluna
Imatges de les restes del mar de lava a la cara oculta de la Lluna | NAOC/CNSA

La sonda xinesa Chang’e 4 continua aportant informació important de la cara oculta de la Lluna des que hi va arribar fa prop de cinc mesos. Aquesta vegada, l’aparell ha enviat imatges del que serien restes d’un mar de lava a la superfície lunar d’aquesta zona tan poc explorada per l’home, caracteritzada per ser més accidentada i muntanyosa.

En concret, els experts creuen que aquestes restes formen part del mantell lunar, és a dir, la capa que queda amagada sota l’escorça. Ja se sabia que existien aquestes restes, però mai abans se n’havien obtingut imatges. Gràcies a l’ús de noves tecnologies en una zona tan poc explorada i a la feina realitzada per l’equip d’investigació dirigit per Li Chunlai, els Observatoris Astronòmics Nacionals de la Xina i de l’Acadèmia de les Ciències de la Xina, s’han pogut obtenir aquestes inèdites imatges.

Una col·lisió, origen del mar de lava lunar

Segons apunten els investigadors, una violenta col·lisió d’un asteroide contra la Lluna va crear fa milers de milions d’anys el cràter que va originar el mar de lava lunar. A més, es creu que aquest potent impacte hauria extret materials del mantell lunar. Com passa a la Terra, el satèl·lit també té un nucli, mantell i escorça, elements que s’estan analitzant en aquesta nova missió xinesa.

Al llarg de la investigació, els científics també han trobat en aquest punt de la Lluna restes dels materials oliví i piroxè, que haurien estat expulsats del cràter Finsen, origen del mar de lava. Aquest cràter fa 72 quilòmetres d’amplada. Els materials del mantell lunar són molt difícils de trobar per la poca activitat volcànica que hi ha, raó per la qual aquesta troballa és molt important.  

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari