Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un termòmetre molt amunt per la calor

Les dades confirmen les històriques i excepcionals temperatures del mes de març del 2020 a la Terra

Ha estat el segon mes de març més càlid de la història des que hi ha registres, només superat pel de l’any 2016, segons dades oficials

Imatge d'un termòmetre molt amunt per la calor
El març del 2020 ha estat el segon més càlid des que hi ha registres a la Terra | Arxiu

Després d'haver viscut un gener de rècord i el segon febrer més calorós de la història de la Terra, el març del 2020 no ha estat una excepció i s’ha convertit en el segon març més calorós del nostre planeta des que hi ha registres. També està sent el segon any més calorós si es tenen en compte les dades del primer trimestre anual, segons els Centres Nacionals d'Informació Ambiental de NOAA.

La temperatura mitjana mundial de la superfície terrestre i oceànica al març va ser de 1,16º per sobre de la mitjana de segle XX i la segona temperatura més alta de març registrada després del 2016. Els 10 marços més càlids s'han produït des del 1990. A més, el març del 2020 va ser també el 44è març consecutiu i el 423è mes consecutiu amb temperatures superiors a la mitjana del segle XX.

Més dades alarmants

De gener a març, la temperatura global de la superfície terrestre i oceànica va superar en 1,15º la mitjana del segle XX, cosa que va significar el segon període més càlid de gener a març en el registre de 141 anys, després de 2016.

El primer trimestre de l’any va ser el segon més càlid, tant a l'hemisferi nord com a l'hemisferi sud, mentre que Europa i Àsia van tenir el trimestre més càlid mai registrat. Amèrica del Sud va tenir el seu març més càlid. La calor rècord també va afectar parts dels oceans Atlàntic, Índic i Pacífic occidental, així com parts de sud d'Amèrica de Nord, Àsia i Àfrica.

Es van registrar temperatures rècord de gener a març en parts d'Europa, Àsia, Amèrica Central i de Sud, així com en els oceans Atlàntic, Índic i Pacífic occidental. Cap zona terrestre o oceànica va tenir temperatures rècord durant aquest període.