Marxa la pluja però arriba el fort vent

Les ventades poden ser molt fortes a les comarques de Tarragona, Pirineu i l’Empordà, tot i que es deixaran sentir a més punts. Hi ha alertes activades a moltes zones fins dimarts

El front que ha creuat entre la matinada i matí d’aquest dilluns ha deixat pluges que han escombrat tot Catalunya d’oest a est. Les precipitacions han estat febles i han deixat quantitats molt poc importants. Les clarianes s’aniran imposant i el sol dominarà en general a partir de migdia, però atenció perquè la noticia serà el vent, que bufarà amb molta força a molts punts del territori.

El mestral es deixarà sentir a totes les comarques tarragonines i podran registrar-se ràfegues molt fortes al sud del Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. A més, la tramuntana també es deixarà sentir de forma molt intensa a gran part del Pirineu i a l’Empordà. A la resta de Catalunya també es deixarà sentir de component oest amb alguna ràfega localment forta, també a l’àrea metropolitana de Barcelona, mentre que la zona que quedarà més al marge d’aquesta situació serà l’interior de les comarques del nord-est del territori.

En aquest sentit, Protecció Civil ha activat l'alerta del Pla Ventcat  a Tarragona, Pirineu i Prepirineu i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diversos avisos. Hi ha alerta taronja per ventades molt fortes al Baix Camp, Montsià, Baix Ebre, Alt Empordà, Ripollès, Cerdanya, Berguedà, Solsonès, els dos Pallars, l’Alt Urgell i l’Alta Ribagorça. A més, l’alerta groga s’estén a la resta de comarques de Tarragona, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, Garraf i el Baix Empordà. En alguns casos es poden superar els 100 km/h. També hi ha alerta taronja per molt mala mar a la Costa Brava amb onades de més de 2,5 metres.

Mapa d'avisos per vent per aquest dilluns
Mapa d'avisos per vent per aquest dilluns | Meteocat

 

Atenció perquè el terreny està molt moll a causa de les fortes i abundants pluges d'aquesta tardor. Això vol dir que el terra està molt tou i debilitat, raó per la qual molts arbres poden ser vulnerables al vent i si les ràfegues són prou fortes podríem tenir moltes caigudes d'arbres. Molta precaució en aquest sentit, especialment a Tarragona, Empordà i zona del Pirineu. 

Matí hivernal amb fred i pluja feble

El matí d’aquest dilluns ha estat marcat per lapluja, que ha caigut de forma feble però general. Tot plegat amb un ambient hivernal, ja que gran part de Catalunya no arribava als 10º i avui les màximes més altes quedaran entre els 11º i 16º. Les precipitacions han estat molt minses, d’anar fent, i en general han caigut entre 1 i 10 l/m² en els millors dels casos. On no ha caigut pràcticament ni una gota ha estat tan sols al nord de les comarques de Girona i algunes zones del Pirineu i Prepirineu:  

Aquests són els registres més destacats de la pluja d’aquest dilluns:

 • Aldover: 10 l/m²
 • PN Ports: 9 l/m²
 • Amposta: 8 l/m²
 • Horta de Sant Joan: 8 l/m²
 • Prades: 5 l/m²
 • Tarragona: 4 l/m²
 • Barcelona: 4 l/m²
 • Mataró: 4 l/m²
 • Lleida: 3 l/m²
 • Sabadell: 3 l/m²
 • Vallirana: 3 l/m²
 • Girona: 1 l/m²
El matí ha estat quasi hivernal, inclús a la costa
El matí ha estat quasi hivernal, inclús a la costa | @dawnsunset93

 

Vent fins dimarts i anticicló a la vista

Les fortes ventades duraran ben bé fins dimarts al migdia, moment a partir del qual el temporal de vent anirà a la baixa i acabarà desapareixent. Aquesta situació donarà pas a l’anticicló, que s’imposarà durant pràcticament tota la setmana amb un temps molt tranquil, sol i temperatures que pujaran clarament.