Més de 70 litres, inundacions i calamarsades en les primeres tempestes de l’estiu

Els aiguats han caigut sobretot a la meitat nord i en comarques com ara el Vallès, Osona o al Prepirineu els xàfecs han estat molt violents

Ja podem dir que hem viscut les primeres tempestes fortes d’aquest estiu. Després de molts dies de calor, avui hem tingut veritables patacs d’aigua a partir del migdia a molts punts de la meitat nord. Comarques com el Vallès, Osona i al Prepirineu, per exemple, han rebut autèntics aiguats violents i s’han acumulat puntualment més de 70 litres per metre quadrat amb nombroses inundacions.

La raó la trobem en l’aire fred en alçada que ha arribat i que ha fet augmentar de forma considerable la inestabilitat. Les tempestes han començat ja al migdia al Prepirineu i s’han estès ràpidament pel nord de la Catalunya Central amb fort vent, aiguats, llamps i trons i calamarsa. 

Al llarg de la tarda, els ruixats i les tempestes han anat baixant cap a més comarques de Barcelona, Girona i nord de Lleida i han estat especialment violentes en zones com ara el Vallès, Osona o el Bages. Més o menys, ha plogut a la majoria de comarques de Barcelona i Girona, incloent les capitals de demarcació.

Baixos inundats, carrers negats d’aigua, arbres caiguts o rius i rieres desbordats, han estat una imatge freqüent aquesta tarda. Per aquesta raó, Protecció Civil ha hagut d’activar el Pla Inuncat. Aquestes són algunes de les imatges més impressionants que ens han deixat les tempestes:

L'aiguat ha convertit en rius els carrers de Cerdanyola del Vallès
L'aiguat ha convertit en rius els carrers de Cerdanyola del Vallès | Catalunya Méteo

Les rieres que habitualment estan seques s'han carregat d'aigua
Les rieres que habitualment estan seques s'han carregat d'aigua | Catalunya Méteo

 

Collserola presentava aquest fantasmagòric aspecte impropi de l'estiu després de l'aiguat
Collserola presentava aquest fantasmagòric aspecte impropi de l'estiu després de l'aiguat | Catalunya Méteo

  

 
La riera de Sant Cugat a Montcada i Reixac s'ha desbordat i la gent s'ha quedat atrapada
La riera de Sant Cugat a Montcada i Reixac s'ha desbordat i la gent s'ha quedat atrapada | Marc Figuerola

 

Molta aigua en molt poca estona

Cotxes navegant més que conduint
Cotxes navegant més que conduint | Catalunya Méteo

 

En general, les precipitacions han deixat en molts casos entre 5 i 15 litres per metre quadrat, però a molts punts s’han superat els 30, 40 o 50 litres i, inclús, a punts del Prepirineu i d’Osona s’han superat els 70 litres. També ha plogut en menor mesura a les Terres de l’Ebre.

Les inundacions han estat a l’ordre del dia a causa dels forts patacs d’aigua que han caigut en tan sols uns minuts. En moltes ocasions, s’han acumulat entre 30 i 45 litres per metre quadrat en tan sols mitja hora. Un aiguat que la terra no té temps d’absorbir.

Aquests són alguns dels registres més destacats que ens deixen provisionalment les tempestes:

  • Organyà: 75 l/m2
  • Gurb: 71 l/m2
  • Das: 60 l/m2
  • Pinós: 56 l/m2
  • Port del Compte: 55 l/m2
  • Cerdanyola del Vallès: 47 l/m2
  • Vic: 47 l/m2
  • Artés: 43 l/m2
  • L’Ametlla del Vallès: 26 l/m2
  • Sabadell: 20 l/m2

Per què ha plogut tant avui?

Les inundacions han estat a l'ordre del dia aquest dijous
Les inundacions han estat a l'ordre del dia aquest dijous | Catalunya Méteo

 

La raó de les tempestes d’avui la trobem amb el xoc de masses que s’ha produït. Veníem de molts dies de calor intensa a tot el país i el territori estava sec i molt escalfat. L’arribada d’una bossa d’aire fred en alçada avui ha fet que, al trobar-se amb aquesta calor emmagatzemada, hagin xocat i hagin originat aquestes intenses tempestes. 

És una situació molt típica d’estiu i tardor, ja que habitualment l’ambient està molt escalfat i una petita entrada d’aire fred en alçada pot desencadenar amb autèntics aiguats a qualsevol punt del territori, especialment a l’interior. Hagi fet la quitza o no, les tempestes d'avui són una molt bona notía per mantenir baix el risc d'incendis a moltes zones boscoses. 

Pròximes hores

Un cop ha passat la tempesta, el sol ha sortit i ha fet fumejar el terreny
Un cop ha passat la tempesta, el sol ha sortit i ha fet fumejar el terreny | Catalunya Méteo

 

Al llarg de les properes hores, encara poden caure xàfecs i tempestes a qualsevol punt de la meitat nord que, amb el pas de les hores, s’aniran debilitant, alhora que podran arribar a les comarques del sud. 

Fins a mitja nit, poden aparèixer ruixats febles a qualsevol punt que seran més intensos a l’interior, tot i que van clarament a la baixa. L’aigua pot fer la guitza encara en alguns actes de la revetlla de Sant Pere. No obstant, a la matinada tot plegat serà història i demà dominarà el sol, si bé a la tarda encara cauran xàfecs menys importants al Pirineu.


Comentaris

envia el comentari