Agost càlid a Catalunya amb temperatures rècord al litoral i prelitoral

L’onada de calor de principis d’agost ha marcat la temperatura mitjana de tot el mes, fent un agost generalment calorós. Les pluges s’han repartit molt irregularment

L'Observatori Fabra ha registrat el quart agost més caloròs des del 1914.
L'Observatori Fabra ha registrat el quart agost més caloròs des del 1914 | Alfons Puertas

La calorada tan important de principis d’agost ha posicionat el mes d’agost com un mes càlid, perquè a la resta de setmanes la temperatura ha estat força constant i propera a la mitjana climàtica que pertoca al mes passat.

Les setmanes següents, varies pertorbacions van comportar episodis tempestuosos molt intensos, com els dies 17 i 31, que han fet registrar quantitats molt abundants a les comarques d’Osona, el Ripollès, el Tarragonès i el Baix Penedès. Tot i així continua la sequera a Ponent i punts de l'Empordà.

Onada de calor amb temperatures rècords a tot el litoral i prelitoral català

Durant la primera setmana d’agost, la majoria de la població catalana va patir una persistent onada de calor a la qual es van assolir temperatures que feia 15 anys que no es registraven, des de l’agost de 2003. Les comarques costaneres van fregar els 40º els dies 4 i 5 i la temperatura nocturna va fregar els 30º a la ciutat de Barcelona i punts de l’Empordà.

Aquestes temperatures tan extremes en zones molt poblades foren causades per una potent bombolla de molta calor provinent del nord d’Àfrica i el vent del nord-est que va bufar a la costa central i va desactivar la marinada que suavitza la temperatura de les poblacions costaneres.

Mapa de variació de la temperatura respecte la mitjana. A tota Catalunya ha fet molta calor
Mapa de variació de la temperatura respecte la mitjana. A tota Catalunya ha fet molta calor | Meteocat

 

Moltes jornades de tempestes fortes però irregulars

Al llarg del mes d’agost es van produir diversos episodis de pluges intenses però disperses que van afectar principalment el terç nord però també van arribar altres punts repartits a tota Catalunya.

Els dies 9 i 10 va ploure torrencialment al Berguedà, a la Conca de Barberà i l’Urgell on es van fregar els 100 litres per metre quadrat. Va ser una tongada molt tempestuosa amb quasi 6000 llamps de núvol a terra, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Entre els dies 16 i 17 hi va haver una nova tongada de tempestes molt intenses al Prepirineu, al prelitoral i el litoral central, arribant puntualment als 100 litres al Vallès Occidental, i va fer d’aquell dia la jornada d’agost més plujosa dels últims 10 anys al Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Oriental i el Baix Camp. Els aiguats van provocar moltes incidències als nuclis urbans d’aquestes àrees.

Del 30 al 31 es va produir el darrer episodi destacat de xàfecs i ruixats tempestuosos, a la plana de Vic, al litoral central i al Camp de Tarragona. Els sorprenents més de 80 litres de Comarruga, caiguts al migdia del 31, van provocar inundacions als carrers i baixos d’aquest poble d’estiueig del Baix Penedès, entre altres afectacions.

L'agost ha estat plujòs generalment a la meitat nord i al litoral central i sud de Catalunya.
L'agost ha estat plujòs generalment a la meitat nord i al litoral central i sud de Catalunya. | Meteocat

 

Un mes d’agost especialment càlid i plujós al litoral de Catalunya, i extremament plujós a l’àrea pirinenca

L’agost ha resultat calorós a gairebé tot Catalunya, particularment al prelitoral i litoral nord i central, on en alguns punts ha arribat a ser molt calorós, amb temperatures 3º per sobre la mitjana. Aquestes zones coincideixen amb les que van patir amb més intensitat l’onada de calor la primera setmana del mes, tot i que les altres setmanes va fer una calor normal del pic de l’estiu.

A l’observatori Fabra ha estat el quart agost més càlid dels últims 100 anys. Al mateix temps, ha estat un agost molt plujós a tot el litoral central i la Costa Daurada.

En canvi, el mes s’ha comportat normal de calor al Pirineu i Prepirineu i aquí s’han recollit, com és habitual, els valors més alts de precipitació amb màxims per sobre els 200 litres.

L’excepció als registres tan abundants de precipitació es situa en punts de la Vall d’Aran i el nord de l’Alt Urgell, a l’Alt Empordà i Baix Empordà, al Segrià, a la Ribera d’Ebre, a la Terra Alta i l’Urgell. A punts de l’extrem sud i l’Alt Empordà continua la sequera de la primavera passada.


Comentaris

envia el comentari