Fred de cru hivern i possibilitat de neu a cotes baixes la setmana que ve

Malgrat la incertesa a molts dies vista, sembla que a mitjans de setmana les temperatures baixarien i també la cota de neu per sota dels 500 metres, tot i que precipitaria a pocs llocs

Aquests dies estem tenint un canvi de temps que, si bé no ha portat moltes conseqüències, si que pot ser molt important a mig i llarg termini, ja que hem deixat enrere l’anticicló i s’han obert les portes a les precipitacions i, sobretot, a l’aire més fred. Per aquesta raó, malgrat la incertesa del pronòstic a tants dies vista, sembla que la propera setmana podria ser força interessant a nivell meteorològic, ja que la neu podria caure a cotes molt baixes a partir de dimecres.

De moment, sembla que el fred intens el tindrem garantit a partir de llavors. Una bossa d’aire gèlid es despenjarà els propers dies del nord d’Europa i circularà pel centre i est del continent amb una nova onada de fred i temporal de neu en aquelles zones, molt castigades els últims dies per les intenses nevades a cotes baixes, sobretot al voltant dels Alps. Les nevades seran molt importants en països com ara Alemanya, nord d'Itàlia, Àustria, Suïssa o oest de França.

Segons els mapes d’avui, sembla que a partir de dimecres, però sobretot entre dijous i divendres, l’aire fred ens afectaria força de ple amb una baixada clara dels termòmetres i també de la cota de neu, tot i que, a hores d’ara, sembla que, fora del Pirineu, les precipitacions serien força escasses. No obstant, es veuria nevar per sota dels 500 metres en alguns punts.

El fred serà de ple hivern a partir de mitjans de la propera setmana | Arxiu

 

On i quan pot nevar?

Insistim en el fet que aquest pronòstic és molt incert, ja que queden força dies i els mapes dels models meteorològics van canviant cada jornada la previsió. No obstant, ara per ara sembla que, entre dimecres i divendres, podríem tenir sorpreses en algunes zones. Però anem a pams.

De moment, dimecres arribaria la irrupció d’aire molt fred que faria baixar força els termòmetres al llarg de tot el dia. La nevada seria molt important al Pirineu, sobretot a la cara nord, amb gruixos destacables i neu que acabaria caient a totes les cotes. En tot l'episodi, es pot superar el metre de neu nova a les parts altes de la serralada. 

Les precipitacions també arribarien a gran part de les comarques de Girona de forma més febles, alguns punts de Barcelona i nord de la Catalunya Central. La cota aniria baixant i al vespre nit i dimecres ja nevaria a totes les cotes a zones com ara la Garrotxa, Osona o el Berguedà. Al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, on les precipitacions serien més disperses i febles, la cota baixaria al vespre fins els 500 metres, però a última hora inclús al voltant dels 300 metres. En aquests punts, serien fenòmens més aviat anecdòtics

Mapa de les precipitacions previstes de cara a dimecres vinent al vespre
Mapa de les precipitacions previstes de cara a dimecres vinent al vespre | GFS

 

L’entrada de vents del nord continuaria dijous i divendres, sense descartar alguns xàfecs molt puntuals entre Barcelona i Girona que serien en forma de neu pràcticament a qualsevol cota. No obstant, sembla que tot plegat seria molt poca cosa i dominaria més aviat el sol, ja que l’entrada freda seria força seca. La nevada continuaria a la cara nord del Pirineu.  Quedarien força al marge d'aquesta possibilitat de neu les comarques de Tarragona i de Lleida, fora de les del Pirineu. 

Mapa que indica l'aire molt fred arribant dimecres a Catalunya
Mapa que indica l'aire molt fred arribant dimecres a Catalunya | GFS

 

Molta incertesa en la previsió d’una setmana amb temps molt interessant

Val a dir que, si l’entrada d’aire fred fos finalment més humida i no tan seca, hi hauria més opcions de veure neu a cotes molt baixes.  Tot plegat dependrà de com ens arribi finalment aquesta irrupció i si la pertorbació es llença finalment al Mediterrani i no es queda encallada a la zona dels Alps, cosa que portaria més precipitacions a Catalunya. Un escenari poc probable per ara.

Una previsió meteorològica encara molt incerta però molt interessant la que es presenta de cara a la propera setmana i que haurem d’anar seguint amb molta atenció, ja que el pronòstic canviarà de ben segur.