El fred d’hivern, la pluja i la neu tornen aquest dijous a Catalunya

El canvi de temps arribarà de cop i obrirà la porta al fort vent a l’Ebre i l’Empordà. La situació millorarà clarament de cara al cap de setmana amb una nova pujada de les temperatures

L’anticicló que porta tants dies amb nosaltres sembla que té les hores comptades. L’arribada d’un front atlàntic aquest proper dijous provocarà un canvi sobtat en el temps amb més fred d’hivern, pluges arreu i nevades al Pirineu a cotes relativament baixes. Una situació que no durarà gaire, ja que de cara al cap de setmana tornaran a pujar les temperatures.

Segons indiquen els models meteorològics a hora d’ara, un cop arribi el front, es formarà una petita baixa al mediterrani que pot reactivar les precipitacions, tot i que marxaria de cara a divendres. Una situació, però, que haurem d’anar seguint amb atenció, ja que fa 24 hores els models no indicaven aquest canvi tan brusc en el temps.

Un altre factor que s’haurà de tenir en compte és el vent de mestral i tramuntana, que, sobretot divendres, bufarà amb força a l’Ebre, sud del Camp de Tarragona i l’Empordà, sense descartar-lo a la costa de Girona i Barcelona.. Atenció perquè algunes ràfegues poden superar localment els 100 km/h. Això farà que les espesses i persistents boires de l’interior desapareguin pràcticament. 

Mapa del vent previst entre la nit de dijous i divendres
Mapa del vent previst entre la nit de dijous i divendres | GFS

 

Pel que fa a les temperatures, baixaran arreu les màximes, que es mouran, en general, entre els 7º i els 13º.Un ambient fred de ple hivern que ens recordarà que ens trobem a ple desembre amb valors més normals per l’època.

Quan i a on pot ploure o nevar?

Ja de bon matí, les precipitacions arribaran per Ponent i, al llarg del dia, escombraran tot Catalunya d’oest a est. En general, la pluja serà feble i acumularà quantitats poc importants que es mouran entre els 5 i els 15 litres la majoria. No obstant, a l’Empordà i a l’Ebre es podria superar aquesta xifra degut al recargolament de la pertorbació.

Mapa de la pluja total acumulada prevista per aquest dijous
Mapa dels litres de pluja total acumulats previstos per aquest dijous | GFS

 

La pluja aniria a menys a la tarda i vespre, per acabar de desaparèixer de cara a la matinada de divendres, quan quedarà un dia de sol i núvols, ventós i fred. Pel que fa a la neu, començarà a una cota de 1.400 metres, però baixarà fins els 1.200 o, localment, 1.000 metres al Pirineu. A la cara nord les precipitacions es mantindran fins divendres, mentre que també es pot veure nevar al cim del Montseny. No s’esperen gruixos molt importants.

Val a dir que qualsevol moviment de la pertorbació pot fer variar molt aquest pronòstic, així que haurem de confirmar tot plegat en properes previsions.

Cap de setmana amb menys fred i temps tranquil

De cara al cap de setmana, tot plegat serà història i el temps es tornarà a tranquil·litzar amb força sol, noves boires a l’interior i sense precipitacions, deixant enrere les dades que corroboren que el diumenge és el dia més plujós d’aquest 2018. Les temperatures pujaran clarament amb un ambient, de nou, poc propi per l’època. Sembla, però, que tornem a entrar a una dinàmica de fronts atlàntics que la propera setmana poden portar noves precipitacions.