Noves imatges del meteorit caigut a Rússia 10 vegades més potent que la bomba d’Hiroshima

Els fets van passar el desembre passat quan l’asteroide va impactar contra l’atmosfera de la Terra sobre el mar de Bering. És el segon impacte més gran dels últims 30 anys

Imatges del moment en què el meteorit impacta a la Terra
Imatges del moment en què el meteorit impacta contra la Terra | NASA

   

A vegades, l’astronomia ens depara sorpreses que ens deixen amb la boca oberta per fets de gran magnitud que, sovint, passen desapercebuts. Això és el que va passar el 18 de desembre passat a Rússia, quan la caiguda d’un meteorit va provocar al cel una explosió 10 vegades més gran que la que va causar la bomba atòmica d’Hiroshima l’any 1945, al final de la II Guerra Mundial.

Fins ara hi havia molt poques dades i imatges d'aquest fet, però la NASA ha facilitat ara una nova seqüència capturada per l'instrument MISR que conté el satèl·lit Terra. Gràcies a aquestes imatges, es pot apreciar molt clarament des de l'espai l'ombra del meteorit caient pel damunt dels núvols amb la seva estela. Aquesta és l'espectacular seqüència:

La NASA va explicar fa pocs dies que l’explosió es va produir quan l’asteroide va impactar contra l’atmosfera terrestre sobre el mar de Bering, just davant de la península remota de Kamachatka, a Rússia. Hem de recordar que la bomba llançada pels Estats Units al Japó va provocar la mort de més de 120.000 persones, cosa que dona fe de la rellevància de l’explosió que va provocar el meteorit.

Els satèl·lits militars dels Estats Units van detectar aquest impressionant fet. Segons les dades recopilades, el meteorit va impactar contra l’atmosfera provocant aquesta gran explosió i una forta llampegada que va il·luminar el cel. Posteriorment, va recórrer el cel a una velocitat de 115.200 km/h i va acabar caient al mar de Bering sense provocar ferits. 

Imatge del rastre de destrucció que va causar la bomba d'Hiroshima l'any 1945
Imatge del rastre de destrucció que va causar la bomba d'Hiroshima l'any 1945 | Arxiu

 

L’explosió més gran dels últims 30 anys

El meteorit caigut a Rússia el desembre passat va explotar a 25,6 quilòmetres sobre la superfície de la Terra amb una energia d’impacte de 173 quilotones, segons informa la NASA. Això converteix aquesta explosió en la més forta dels últims 30 anys i en el meteorit més gran que arriba a l’atmosfera terrestre després del que va caure l’any 2013 a Cheliábisnk, també a Rússia. En aquella ocasió, l’onada expansiva va provocar prop de 1.500 ferits. 

Pel que fa al meteorit caigut recentment al mar de Bering, els experts han afirmat que l’asteroide va viatjar a través d’una àrea «no molt llunyana» de les rutes aèries dels avions comercials que viatgen entre Nord-Amèrica i Àsia, raó per la qual s’ha demanat a les aerolínies si algun avió va percebre el fenomen.


Comentaris

envia el comentari