URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

El primer meteorit interestel·lar conegut va entrar a la Terra el 2014

La roca va visitar el nostre planeta molts anys abans que es conegués el Oumuamua, el primer asteroide interestel·lar detectat al Sistema Solar

Recreació d'un asteroide que frega la terra | Arxiu

L’arribada de petits meteorits a la Terra és molt freqüent i la majoria es desintegren quan penetren a la nostra atmosfera. Sense anar tan lluny, aquesta setmana es pot apreciar la pluja d’estels de les Lírides, que tindrà el seu màxim la matinada del 22 i 23 d’abril, la nit anterior a Sant Jordi. Però hi ha objectes solitaris que exploten al cel del nostre planeta, que anys després desvelen un origen molt interessant.

Una bola de foc que fa cinc anys va il·luminar el cel sobre el Pacífic Sud pot tractar-se del primer meteorit d’origen interestel·lar observat, segons un estudi de dos investigadors de la Universitat de Harvard, a Estats Units.

Aquesta hipòtesi ha estat elaborada pel professor Avi Loeb, director del Departament d’Astronomia de la Universitat de Harvard, y el seu estudiant Amir Siraj, autor principal de l’estudi, en procés de publicació a la revista ‘The Astrophysical Journal Letters.

Loeb és el mateix astrònom que va encendre la polèmica sobre l’asteroide Oumuamua, el qual per tenir una trajectòria i una velocitat molt imprevisible el científic assegurava que podia ser una sonda dirigida per extraterrestres. Al final es va demostrar que al provenir de fora el sistema solar, l'òrbita no estava relacionada amb el nostre Sol i no era una nau espacial.

El meteorits més ràpids són de fora el nostre Sistema solar

Fins ara l'asteroide Oumuamua es creia que era el primer objectes interestel·lar que visitava casa nostra | NASA

 

El científics van analitzar observacions que engloben 30 anys de dades del catàleg del Centre d’Estudis d’Objectes Propers a la Terra, que documenta fenòmens meteorològics detectats pels sensors del govern d’Estats Units. A la seva recerca, es van enfocar en els meteors més ràpids, ja que una velocitat alta suggereix que l'objecte pot no estar lligat gravitacionalment al Sol i, per tant, vindria de fora del Sistema Solar.

Els investigadors van identificar un meteorit d'aproximadament 0,9 metres d'ample detectat el 8 de gener de 2014 una alçada de 18,7 km sobre un punt proper a l'illa Manus de Papua Nova Guinea, al Pacífic sud.

L'alta velocitat de l'objecte còsmic, al voltant de 216.000 km/h, així com la seva trajectòria, suggereixen que era un objecte interestel·lar, que, probablement, va arribar des de l'interior profund d'un sistema planetari, o d'una estrella en el disc de la via Làctia. L'estudi estima també que aquests objectes penetren a l'atmosfera de la Terra cada deu anys aproximadament.

Cometes transportadors de vida

Entre les conseqüències més fascinants de la troballa, Loeb destaca que, en teoria, els objectes interestel·lars podrien transportar vida entre les estrelles. «En principi, la vida podria sobreviure en el nucli d'una roca», ha explicat l’astrònom en declaracions a la CNN.


Comentaris

envia el comentari