Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les monedes virtuals poden accelerar greument el canvi climàtic

Diversos estudis apunten que l’energia destinada a la creació d’aquests nous diners tecnològics implicarà l’emissió de més emissions i l'augment de la temperatura global de més de 2º en pocs anys

Els Bitcoins han crescut molt aquests últims anys
Els Bitcoins han crescut molt aquests últims anys | Universitat de Hawaii a Manoa

 

Del canvi climàtic ja sembla que no se’n salva res ni ningú. Està clar que la mà humana està accelerant i molt l’escalfament global, però ara han sortit uns actor inesperats: les monedes virtuals.  Aquests diners que es dibuixen com l’economia del futur, però que poden tenir greus conseqüències mediambientals i contribuir en un empitjorament d’aquest canvi. 

Així ho indiquen diversos estudis, com el que ha publicat recentment la revista ‘Nature Sustainability’, en el que es conclou que les monedes virtuals, ja siguin del tipus Bitcoin, Ethereum, Litecoin o Monero, consumeixen una gran energia per ser creades o entregades, cosa que fa que s’augmentin les emissions. Per tant, quantes més criptomonedes es venguin més contaminació s’emetrà i, en conseqüència, es contribuirà a l’escalfament global.

Els experts afirmen que encara estem a temps de revertir el canvi climàtic
Els experts afirmen que encara estem a temps de revertir el canvi climàtic | Arxiu

 

Per què contaminen tan les monedes virtuals?

Es dona el cas que les monedes virtuals són més complexes del que semblen. Necessiten grans requisits de hardware i la seva compra crea transaccions que són registrades i processades per un grup de persones denominat ‘els miners’,  que calculen el seu valor, verifiquen les transaccions i fan un seguiment de tot plegat. Cada pas compta amb nous càlculs molt complexes dins d’un llibre de comptabilitat públic. 

Com es pot comprovar, la criptomoneda és molt més complexa del que sembla i tots aquests processos requereixen una despesa de grans quantitats d’electricitat. Aquesta energia consumida genera emissions importants que empitjoren la qualitat mediambiental. De fet, només durant l’any 2017 es van emetre 69 milions de tones mètriques de CO² per l’ús de Bitcoins, per exemple, segons els científics. 

De fet, en termes tècnics, les monedes virtuals requereixen una despesa d’entre 2 i 5 kHh en general. Si això ho comparem amb la creació de monedes de metall veurem que és una xifra més que gran. Per exemple, un dòlar d’alumini requereix 33,89 kWh, però un de coure tan sols 1,11 i un d’or 1,39. Per tant, la majoria de monedes físiques són més sostenibles de crear que no pas les criptomonedes.

Efectes de la falta de gel conseqüència del canvi climàtic
Efectes de la falta de gel conseqüència del canvi climàtic | cedida

 

Els Bitcoins poden elevar la temperatura de la Terra més de 2º

Segons un altre estudi publicat per la revista ‘Nature Climate Change’, la incorporació i l’augment dels Bitcoins en el circuit econòmic global implicarà la generació de moltes emissions acumulades que faran que es pugui escalfar el planeta més de 2º en tan sols 22 anys. 

Això implica que l’escalfament global es veuria molt més accelerat del que apuntaven fins ara els científics i, per tant, el canvi climàtic seria inevitable i molt més greu del previst. Inclús es creu que, si el Bitcoin s’incorpora a la velocitat d’altres tecnologies recents, aquest augment alarmant de la temperatura es podria assolir, inclús, en només 16 anys.

Després de la crida recent de l’ONU per prendre mesures «sense precedents» per frenar el canvi climàtic, aquests estudis posen l’alarma de color vermell davant de la imminència d’un desastre global. En aquest sentit, els experts demanen que el desenvolupament, en procés actualment, de les criptomonedes estigui enfocat «críticament» a reduir la demanda d’electricitat per tal d’evitar conseqüències  «potencialment devastadores» pel medi ambient.