Mor Josep Maria Vidal Llenas, el meteoròleg més veterà de Catalunya

Aquest referent del sector ha mort a l’edat dels 106 anys i era una eminència de la meteorologia a tot l’estat, ja que va començar a exercir durant la Segona República

Imatge de Josep Maria Vidal Llenas
Imatge de Josep Maria Vidal Llenas | Aemet

Aquest dilluns ha mort Josep Maria Vidal Llenas, el que fins ara era el meteoròleg més veterà a Catalunya i a tota Espanya. Nascut l’any 1913 a Vall, a l’Alt Camp, Vidal ha mort a l’edat de 106 anys i era tot un referent del sector a nivell estatal, ja que va començar a exercir la professió durant la Segona República i, des de llavors, la seva implicació en la meteorologia ha estat imprescindible per a l’avenç del país en aquest sentit.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha informat a través de les xarxes socials sobre la mort de Vidal, de qui ha destacat que va ser número 3 de la promoció de meteoròlegs de l’any 1935 i que poc després ja va entrar a treballar al Servei Meteorològic Nacional, en aquell moment sota les ordres del govern de la República.

Un referent indiscutible de la meteorologia

Vidal es va llicenciar en Ciències Físico-Químiques per la Universitat de Barcelona durant la República i després també va obtenir el doctorat en Ciències Físiques a la Universitat Complutense de Madrid, concretament l’any 1944. Des de llavors i fins els nostres dies, la seva dedicació en la meteorologia l’han convertit en un referent del sector al nostre país.

L’any 1935, va ser nomenat ajudant de Meteorologia a Madrid, on va dur a terme treballs sobre electricitat atmosfèrica, mentre que el 1941 va ser nomenat meteoròleg destinat a Barcelona. Ja al 1945, va passar a cap de Meteorologia de la Regió Aèria de Saragossa i cap de Secció Aeronàutica de l’Oficina Central Meteorològica a Madrid.

El meteoròleg va ser catedràtic de Mecànica Física i Termologia a la Universitat de Granada i catedràtic de Termologia a la Universitat de Barcelona fins a la seva jubilació. En aquesta universitat catalana va exercir de professor durant la segona meitat del segle XX, on es va acabar jubilant, i hi va impulsar la creació d’un destacat grup de recerca de microcalorimetria.

Era acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des de l’any 1961, on va ser vicepresident entre els anys 1984 i 1994. També va ser president nacional del Grup de Termodinàmica de la Reial Societat Espanyola de Física i Química (1976-1978) i l’any 1976 va rebre la Gran Creu d’Alfons X el Savi.


Comentaris

envia el comentari