ÚLTIMA HORA

🚄 Una avaria entre Sants i Plaça Catalunya provoca retards a les línies R1, R3 i R4

Moren 10 excursionistes en una riuada a Itàlia

Les víctimes practicaven esports d'aventura al riu Raganello, a la regió de Calàbria, i altres 18 persones van ser rescatades envoltades de fang i blocs de grans dimensions

Els equips de rescat van realitzar un dur treball per recollir les víctimes
Els equips de rescat van realitzar un dur treball per recollir les víctimes | EPA

Itàlia ha tornat a ser l'escenari d'una tragèdia. Aquest passat dilluns a la tarda van morir 10 excursionistes a causa de la crescuda sobtada del riu Raganello, situat en un congost de gran atractiu paisatgístic a la Regió de Calàbria, al sud del país. Els fets van tenir lloc a causa de les fortes pluges a la capçalera del riu que van sorprendre a diversos grups d’excursionistes.

Entre les 10 persones mortes en aquest desastre natural, sis són dones i quatre homes, mentre que els equips de rescat van rescatar 33 persones, de les quals 11 van ser hospitalitzades i cinc es troben en estat greu. Segons els testimoni d’un dels supervivents, l’avinguda d’aigua i fang va ser «com un brutal tsunami» que els va arrossegar riu avall. 

Altres víctimes de la crescuda comentaven que, tot i escoltar un fort remor que s’acostava al punt on estaven realitzant les seves activitats, no van ser capaços de reaccionar i sortir del curs del riu i immediatament van experimentar com l'onada de fins a 2,5 metres els empenyia contra voluntat.

 

El rescat de les víctimes i els supervivents

Els bombers van realitzar les tasques de rescat dels supervivents durant la nit
Els bombers van realitzar les tasques de rescat dels supervivents durant la nit | AFP

 

Segons Carlo Tansi, l’encarregat de Protecció Civil a Calabria, la destresa i la rapidesa d’acció dels bombers van evitar que fossin més les víctimes mortals al Congost del Raganello, situat al Parc Nacional del Pollino. Tanmateix, els serveis d'emergència lamenten que van descobrir els cossos de les víctimes a tres quilòmetres de distància de la zona on va iniciar-se el rescat, i destaquen la violència del fenomen, ja que va provocar un gran nombre de morts en molt poc temps.

L’operació de rescat va resultar molt complicada perquè tota aquesta zona és molt escarpada i es va realitzar a la nit. El congost del riu Raganello forma una àrea natural protegida que s'estén al llarg de 1.600 hectàrees i és un gorja de 13 quilòmetres de longitud que creua el Parc Nacional del Pollino.

Possible imprudència dels excursionistes i els seus guies

El congost del Raganello és molt visitat a l'estiu
El congost del Raganello és molt visitat a l'estiu | Arxiu

 

Durant l'estiu, aquesta zona és molt turística i, segons fonts properes als equips de rescat, les crescudes del torrent es donen només a l'hivern i mai havia passat en aquesta època de l'any, per la qual cosa els excursionistes no van preveure la magnitud de les conseqüències del canvi de temps que va succeir.

La Fiscalia ha anunciat una investigació per aclarir si els excursionistes i els seus guies van cometre alguna negligència per voler realitzar activitats dins del congost durant un dia en el qual s’esperaven fortes pluges.


Comentaris

envia el comentari