IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Denuncien la mort i mutilació d’un dofí a Roses

La Fundació Altarriba ho ha denunciat davant del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil. L’animal va aparèixer amb una aleta amputada i un tall al ventre

El dofí va ser trobat a la Cala Montjoi de Roses
El dofí va ser trobat a la Cala Montjoi de Roses | ACN

La Fundació Altarriba denuncia l’aparició la setmana passada d’un dofí mort amb l’aleta amputada i un gran tall al ventre a la Cala Montjoi de Roses, a l’Alt Empordà. La descoberta va tenir lloc el passat dia 10 de novembre i l’entitat ecologista ha presentat la denuncia davant del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil. 

De fet, la fundació ha fet aquest pas ja que assegura que, el dia que es va trobar l’animal, tècnics del Departament de Medi Ambient de la Generalitat i agents forestals van considerar que el dofí mort era un «residu» i els serveis municipals el van retirar sense que s’ordenés una necròpsia per determinar les causes de la mort.

En aquest sentit, l’entitat demana a la Generalitat que revisi l’expedient i expliqui quin protocol es segueix en casos com aquest, en els que s’ha de decidir si un animal que presenta aquest tipus de ferides s’ha d’estudiar o no.

El dofí tenia una aleta amputada i un tall al ventre
El dofí tenia una aleta amputada i un tall al ventre | ACN

 

Un cas «especialment greu» pel valor ecològic de la zona

Segons l’advocada de la Fundació Altarriba, Yolanda Valbuena, aquest cas és «especialment greu», ja que la zona on va aparèixer el dofí està considerada d’alt valor ecològic i està protegida pel pas migratori de cetacis. Un mesura que es va prendre el passat mes de juny a través del Reial Decret de Ministres.

En aquest sentit, Valbuena afirma que, d’entre tots els cetacis, precisament els dofins estan catalogats com una espècie amenaçada, vulnerable i d’especial protecció, raó per la qual l’entitat ecologista demana esclarir el cas el més aviat possible.  

La zona on va aparèixer l'animal està protegida pel pas d'aquesta espècie
La zona on va aparèixer l'animal està protegida pel pas d'aquesta espècie | ACN

 

Possible cas de maltractament animal

Precisament, la fundació, a través de la seva advocada, assegura que aquest podria ser un cas de maltractament animal, raó per la qual demanen a la Generalitat que expliqui quins són els barems establerts per determinar quan s’ha de practicar la necròpsia d’un animal.

Valbuena insisteix en demanar explicacions al Departament de Medi Ambient per esclarir els fets i saber quin va ser el protocol que es va aplicar per concloure que l’animal no s’havia d’estudiar. 


Comentaris

envia el comentari