Desapareix l’últim rinoceront mascle de Sumatra a Malàisia

Adeu a l’últim exemplar mascle d’aquesta espècie en aquesta nació asiàtica, que deixa sola a una femella que és també l’última del país. En tot el món només sobreviuen 80 exemplars

El rinoceront de Sumatra està a punt de desaparèixer de la vida salvatge de Malàisia
El rinoceront de Sumatra està a punt de desaparèixer de la vida salvatge de Malàisia | WWF

La biodiversitat plora la mort de l’últim mascle de rinoceront de Sumatra que habitava a Malàisia. Era molt vell i arrossegava una llarga malaltia, confinat en una reserva de fauna a l’estat de Sabah, a l’illa de Borneo. Tam el rinoceront, deixa viuda una vella femella anomenada Iman, que és l’última de la seva espècie en aquesta nació asiàtica.

Pressionat per la caça furtiva i l’avanç de l’activitat humana en el seu medi, Tam va morir a principis d’aquesta setmana per una insuficiència múltiple dels seus òrgans, incapaç d’haver deixat descendència. És trist però els guardes forestals de Borneo van capturar-lo l’estiu del 2008 i l’han mantingut en captiveri amb altres exemplars femelles pera que es reproduís i naixessin cries d’una espècie molt amenaçada.

No ha estat possible i amb la desaparició de Tam, ara l’únic rinoceront de Sumatra que queda és la femella Iman, molt vella i estèril. El seu destí sembla que serà el mateix que el darrer mascle de Malàisia.

El rinoceront Tam jugant al fang, el 2014
El rinoceront Tam jugant al fang, el 2014 | CHRIS ANNADORAI

 

En perill crític d’extinció

Els experts creuen que, en total, només queden al món entre 30 i 80 rinoceronts de Sumatra, la majoria en aquesta illa que els hi dóna nom, i a la part indonèsia de l'illa de Borneo. A Malàisia, els ecologistes van declarar aquesta espècie desapareguda de la natura el 2015. El Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) considera aquest rinoceront en perill crític d’extinció.

La mateixa organització mediambiental plora la desaparició de Tam i reclama més medis per protegir les espècies amenaçades de tot el món. «Els nostres cors estan plens de tristesa mentre plorem la pèrdua d’una espècie. La pèrdua de Tam és una sincera crida d’alerta. La nostra vida salvatge necessita protecció», anunciava WWF en un tuit fa uns dies. Som davant una emergència climàtica i de biodiversitat extraordinària.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari