Pugen a 10 els morts pels aiguats a Rio de Janeiro

El temporal que afecta la ciutat brasilera des de dilluns ha deixat imatges esfereïdores com ara inundacions, cotxes arrossegats per l’aigua i molts despreniments de terra

Imatge dels equips de rescat buscant supervivents a les zones inundades de Rio de Janeiro
Imatge dels equips de rescat buscant supervivents a les zones inundades de Rio de Janeiro | EFE

Les pluges estan castigant molt durament la ciutat brasilera de Rio de Janeiro aquesta setmana. Els aiguats torrencials que hi cauen des del dilluns han deixat fins ara un balanç de 10 persones mortes, moltes inundacions, despreniments de terra, vehicles arrossegats per l’aigua i moltes destrosses.

A més, les autoritats han decidit suspendre les classes escolars per precaució i demanen a la població que evitin sortir de casa o circular amb vehicle si no és estrictament necessari per evitar ensurts. Hi ha també molts problemes d’electricitat a uns 800 punts de la ciutat i els serveis d’emergència temen que hi hagi més víctimes a sota l’aigua, ja que encara hi ha zones inundades amb vehicles atrapats. L’alcalde Marcelo Crivella va dir que la ciutat havia entrat en ‘crisi’ per culpa del temporal.

Més de 200 l/m² en un dia, escolars atrapats i víctimes evitables

Segons dades oficials, el registre més important d’aigua que es va registrar van ser els 231 l/m² en tan sols 24 hores entre dilluns i dimarts al turístic barri del jardí botànic de Rio, mentre que en el conjunt de la ciutat van caure 152 l/m², més de la mitjana del que plou en tot l’abril habitualment. Es van activar les alarmes perquè la gent evacués algunes zones, però la falta de llum va impedir que moltes de les sirenes d’emergència sonessin. 

Entre les dramàtiques històries, destaca la d’un autobús escolar que dilluns va quedar atrapat en una gran inundació. Per sort, els bombers van poder rescatar sans i estalvis a tots els nens. De totes les víctimes, dues dones van morir en un despreniment, però els veïns diuen que si s’haguessin fet bé les advertències pertinents les morts s’haurien pogut evitar.

De les 10 víctimes, també destaquen una àvia i la seva neta, que van desaparèixer quan tornaven cap a casa seva en plena tempesta dilluns després de fer compres a un centre comercial. Es dona la circumstància que les faveles es troben als turons i són zones molt vulnerables als despreniments de terra. Es calcula que hi ha més de 100 comunitats catalogades ‘d‘alt risc geològic’.

Falta de pressupost per evitar la tragèdia

Segons el mateix alcalde de Rio, la falta de pressupost aportat per l’estat impedeix evitar tragèdies com aquestes i ajudar a atendre les emergències un cop tenen lloc. A més, va reconèixer que el sistema de clavegueram no està suficientment net.

La ciutat ha hagut d’atendre aquests últims dies més de 2.000 emergències i els serveis de rescat han de nadar, literalment, entre les zones inundades per tal de rescatar a les persones atrapades. Es tem que la xifra de morts encara pugui augmentar quan l’aigua baixi de nivell.  


Comentaris

envia el comentari