Almenys 21 morts pel fred extrem que està congelant els Estats Units

La històrica onada de fred ha fet que la sensació a l’exterior estigui per sota dels -50º. Roba estesa congelada o carrers desèrtics són algunes de les imatges més impressionants del temporal

El fred extrem històric està causant molts estralls als Estats Units, especialment a la zona central, nord i est del país. Fins ara, el temporal de fred i neu ja ha causat la mort d’almenys 21 persones i molts problemes de comunicació, amb prop de 3.000 vols anul·lats, més de 230 milions de persones afectades i incidències a les carreteres.  

En general, les imatges d’aquesta situació que feia dècades que no es vivia són impressionants, amb carrers desèrtics, el llac Michigan glaçat, ciutats com Chicago fumejant per tot arreu, aigua calenta polvoritzada  quan entra en contacte amb el fred o roba estesa congelada. 

Tal i com indicaven les previsions, les zones més afectades per l’extrema ondada de fred són els estats de Michigan, Illinois, Indiala, les dues Dakota, Ohio, Minesota, Wisconsin, Nebraska i Iowa. En aquests punts, les temperatures han arribat als -40º inclús, però localment s’han fregat els -50º. Però el pitjor és la sensació de fred, ja que, excepcionalment, arriba a pràcticament els -60º a causa de les ventades.

Aquestes són algunes de les imatges més impressionants que ens deixa l’onada de fred històrica:

Fred excepcional a causa del trencament del vòrtex polar

Aquesta onada de fred, afirmen els experts, és històrica i feia moltes dècades que no es vivia, cosa que fa que els més joves estiguin vivint el pitjor temporal d’hivern de les seves vides. L’origen d’aquesta situació el trobem en el vòrtex polar, que reté habitualment el fred al pol nord. De tant en tant es trenca i permet que el fred intens baixi de latitud, però aquesta vegada la fredorada ha estat més forta que mai.

En aquestes zones, també a Chicago, que és la tercera ciutat més gran dels Estats Units, és habitual arribar als -20º a l’hivern. Però inclús en aquesta àrea és excepcional arribar als -40º o -50º. Un fred extrem fora de sèrie que ha superat totes les expectatives i que ha condicionat el dia a dia dels habitants, que tenen recomanat no sortir al carrer i abrigar-se de valent si ho fan, ja que la pell exposada a l’exterior es pot congelar en tan sols 10 minuts. 

Perquè ens fem una idea de l’extraordinària situació, ara mateix fa més fred en aquestes àrees dels Estats Units que no pas a Groenlàndia o a l’Àrtic. L’onada de fred afecta al 75% del país i les nevades han arribat inclús als estats del sud, on no són gens habituals. Aquest cap de setmana la situació anirà millorant poc a poc.

Preocupació pel futur desgel i probables inundacions

La dramàtica pujada de les temperatures que s’espera a partir del dissabte i les previsions de pluges preocupen les autoritats locals, que temen ara que la neu i el gel acumulat en els últims dies es fongui ràpidament i causi inundacions.

L'Agència de Protecció Ambiental d'Illinois i el departament de Policia de Wilmington, en aquest mateix estat, han advertit aquest divendres de la possibilitat que el gel bloquegi l’avinguda del riu Kankakee i provoqui el seu desbordament.

El departament de policia de la localitat senyala que deguda a les temperatures extremadament fredes, s'ha format un bloc de gel d'onze quilòmetres d’extensió al riu Kankakee.

«Les previsions apunten a un pujada molt important de les temperatures, més de 20º i amb la fusió del gel i la pluja prevista al llarg del cap de setmana, la ciutat està espantada perquè algunes àrea de la regió poden quedar inundades», ha afegit la policia en un comunicat.