Tot sobre el mosquit tigre i com podem evitar que ens piqui

Descobreix com és aquesta espècie invasora, les repercussions que té per als humans i la manera de reduir-ne els efectes negatius per al nostre cos

Te enseñamos cómo evitar la molesta picadura del mosquito tigre.
Descobriràs com pots evitar que et piqui aquesta espècie invasora asiàtica Fotoshoptofs

El nom científic d'aquest temut insecte és 'aedes albopictus'. Provinent del continent asiàtic, es va instal·lar al territori espanyol per primera vegada l'any 2004, en concret al municipi de Sant Cugat del Vallès. Des d'aquell moment, s'ha anat estenent per tot el territori gràcies a la seva gran capacitat reproductiva, i ha acabat esdevenint una de les plagues més difícils d'erradicar que ens venen a la memòria.

Aquesta mena d'insecte busca l'escalfor dels indrets costers, i té diferents característiques que ajuden a distingir-lo dels mosquits habituals. Com que fa unes picades més fortes i irritants, ha esdevingut una de les grans pors i molèsties durant l'estiu per a molts. 

Tot seguit, descobriràs com pots distingir els mosquits tigre dels altres mosquits i com pots evitar que et piquin.

Principals trets associats amb els mosquits tigre

Per tal de poder evitar que aquests mosquits et piquin, primer de tot cal que sàpigues com reconèixer-los. Els trets morfològics principals del mosquit tigre, de fet, et permetran identificar-lo fàcilment:

1. Petites dimensions

Encara que hi ha la tendència a creure que el mosquit tigre hauria de ser força gran, passa tot el contrari: és un insecte de petites dimensions, fins i tot inferiors a les del mosquit autòcton, que oscil·len entre els 5 i els 10 mil·límetres. A banda, posseeixen una figura amb un aspecte ben àgil i més esbelta que la del mosquit comú.

2. Uns colors distintius

Per tal d'aconseguir identificar fàcilment aquest insecte, podem observar l'aspecte que presenta: tot i que una gran part del seu cos és negra, les potes i l'abdomen tenen diverses ratlles blanques que li confereixen un aspecte de tigre, del qual ha derivat la seva denominació.

3. Horari en què està més actiu

És interessant remarcar que el mosquit tigre, que s'ha adaptat a la perfecció als espais urbans i suburbans, a diferència de l'autòcton, ataca durant el dia: les femelles de l'espècie invasora trien el matí i la tarda per alimentar-se de la sang dels humans i escullen la nit com a moment de predilecció per pondre els ous.

4. Viuen en llocs propers a les persones

Quan aquesta espècie decideix instal·lar-se en un territori concret, sovint tria fer-ho ben a prop de les persones. Això es deu al fet que al mosquit tigre, a diferència de l'autòcton, no li calen quantitats d'aigua gaire importants i no vola a distàncies superiors als 400 metres. Els petits bassals, els testos, regadores o gerros amb aigua els ajuden a poder estar ben a prop nostre.

5. Tenen una vida més llarga

Aquesta classe de mosquit es caracteritza per viure, de mitjana, durant un període que pot anar dels 30 fins als 50 dies, depenent de les condicions i de la temperatura amb les quals visquin. Una de les característiques més destacades que tenen és que els seus ous són molt durs, i poden aguantar durant l'hivern. Fins i tot, si l'hivern no és gaire fred, poden mantenir-se actius.

Hi ha diversos trets que et permeten distingir aquests insectes
Hi ha diversos trets que et permeten identificar aquests insectes | Arxiu
 

Quins són els símptomes que provoquen les seves picades? 

Aquests insectes tenen un tret idèntic al dels mosquits autòctons, que és la seva forma de subsistir. S'alimenten de la sang dels mamífers, especialment de la dels éssers humans. A més, els mascles no piquen: només ho fan les femelles perquè són les encarregades de l'alimentació dels ous.

El procés de la picada s'inicia en el moment en què les femelles identifiquen una font de calor i se situen al damunt de la pell, mirant de descobrir a través de la boca on són els capil·lars que transporten sang. Mentre ho fan, els mosquits deixen anar una substància que és tòxica i que, alhora, serveix d'anestèsic per tal que puguin punxar i xuclar mentre passen inadvertits.

Les picades que fan els mosquits tigre fan més mal i produeixen un bony més important que la de les altres espècies, i aquest és el tret més destacat d'aquesta espècie i el que origina més temors. A continuació, t'expliquem els símptomes que provoquen:

 

1. Piquen diversos cops

És estrany que aquests mosquits piquin un cop i prou. Si troben algú a qui poden picar, no paren de fer-ho. Per aquesta raó, si pateixes un dels seus atacs segurament trobaràs que t'han picat més d'un cop. Els llocs que prefereixen per picar són les cames, els peus i els braços.

2. Produeixen efectes a la pell

El cos respon de manera immediata a la substància tòxica que desprèn l'insecte quan es disposa a picar, a través d'una reacció immune que es pot veure a partir de l'enrogiment cutani i del bony que apareix, que és més gran que el que surt amb les picades de mosquits autòctons.

3. Originen coïssor

Les picades d'aquest insecte poden originar una coïssor molt forta, i també un mal localitzat en una zona, durant uns 3 o 4 dies. Ara bé, habitualment aquestes molèsties disminueixen poques hores després d'haver rebut una picada de l'insecte. Aquest efecte de les picades és el que produeix més molèsties de tots.

4. Poden arribar a provocar febre

En alguns casos les picades de mosquits, tant autòctons com tigre per igual, poden causar reaccions de tipus al·lèrgic i períodes de febre puntuals, perquè el cos pot reaccionar a la substància tòxica que ha rebut

5. Poden contribuir a fomentar la transmissió de malalties

Com que el mosquit tigre té un vol molt reduït, és complicat que pugui transmetre malalties tropicals d'altres indrets al nostre territori, encara que alguna vegada faci viatges intercontinentals dins d'alguna embarcació o altres mitjans de transport. De fet, la capacitat que té de transmetre malalties és la mateixa que la dels mosquits autòctons.

 

Que no saltin les alarmes

En el cas d'adonar-nos que ens ha picat un mosquit tigre, calma: encara que les seves picades puguin ser més grans i fer més mal, no són més perilloses que les picades dels mosquits autòctons. Tot seguit, podràs observar diverses recomanacions que et poden ajudar a evitar-ne les picades i a mitigar-ne els símptomes.

5 recomanacions que t'ajudaran a fer que no et piquin 

Hi ha diverses mesures de prevenció que poden ajudar-te a evitar que aquest insecte tan molest et piqui. Són aquestes:

1. Saber-lo detectar

En el cas que visquis en un territori urbà situat a proximitat de la costa, ets dins de les zones predilectes d'aquesta espècie. Fixa't bé en el teu voltant i, si veus algun mosquit que tingui la pell tigrada, obre bé els ulls i posa't en guàrdia perquè no et piqui. De quina manera?

2. Tapa't tant com puguis

Si has de passar per algun lloc que està especialment ple de mosquits tigre, mira de protegir-te tant com puguis amb més capes de roba del normal. Això farà que el teu cos quedi més resguardat, però també cal tenir en compte que aquest insecte fins i tot podria arribar a travessar alguns teixits per tal d'alimentar-se de la sang humana.

3. Trampes i repelents

Per tal d'evitar que els mosquits ens piquin, el repelent és el sistema que tradicionalment s'ha fet servir més. Els repelents que tenen més efectivitat es posen al damunt de la pell i fan que aquests insectes no se'ns acostin. 

Un altre sistema per allunyar els mosquits de nosaltres són les trampes casolanes. Habitualment, es fan barrejant sucre, aigua i llevat i introduint aquesta barreja dins d'una ampolla tallada per la meitat. La part de dalt de tot de l'ampolla l'has de posar al revés, i així l'embut, que és per on entren aquests insectes, quedarà posat cap endins.

Aleshores, has de tapar la trampa amb un drap i esperar que actuï: la barreja que hi has introduït desprèn diòxid de carboni, això atrau els mosquits i fa que, quan passen per l'embut, quedin atrapats sense poder escapar.

Les mosquiteres són un altre dels remeis clàssics i eficaços contra els mosquits: faran que puguis dormir sense haver-te de preocupar de les picades.

4. Mira d'evitar les hores en què es mostren més actius

Els mosquits tigre es mostren molt actius sobretot entre les 6 i les 10 del matí i entre les 4 de la tarda i les 10 del vespre. En aquests moments, has d'anar especialment amb peus de plom i mirar de no exposar-te massa als llocs que més freqüenten. Una bona opció és prendre més precaucions, a través de repelents, i l'altra és mirar d'evitar estar molta estona a l'aire lliure en aquells moments.

5. Remeis eficaços si ja t'han picat

Encara que totes aquestes claus que t'hem revelat poden ser eficients a l'hora de reduir les picades dels mosquits tigre, sempre queda la possibilitat que algun d'ells aconsegueixi picar-te. Ara bé, calma. Si et piquen, hi ha diversos remeis que van molt bé per combatre'n les molèsties:

  • Primer de tot, per calmar la coïssor, posa't gel o aigua freda damunt de la picada.
  • L'alcohol et pot ajudar a netejar la picada i evitar que s'infecti.
  • Els corticoïdes fan que pugui disminuir la picor i la inflor derivades de la picada.
  • L'àloe vera et pot ajudar amb els seus efectes analgèsics i hidratants.
  • Si les picades et fan al·lèrgia, els antihistamínics t'aniran molt bé per combatre aquestes reaccions.
  • És important que evitis gratar-te la picada. Es podria acabar convertint en una ferida i hi hauria risc d'infecció.
Si et grates la picada, et pots fer una ferida que podria acabar infectant-se
Si et grates la picada, et pots fer una ferida que podria acabar infectant-se | Cedida

 

3 altres espècies de mosquit que et cal conèixer

A banda del mosquit comú i del mosquit tigre, que són els més estesos a les zones on vivim, també hi ha 3 altres espècies menys habituals al territori que et caldria saber que existeixen.

1. 'Anopheles' o mosquit de la malària 

Aquesta classe d'insecte té presència en cinc continents, cosa que indica que una de les seves grans capacitats és l'adaptabilitat a l'entorn.

El mosquit de la malària té grans palps, les ales clapades i el seu cos està orientat en posició ascendent i no paral·lela al terra, tal com passa amb el mosquit comú.

El perill més gran que comporten les seves picades és la transmissió de diversos paràsits que poden causar malalties fatals com ara la malària o una sèrie de 20 virus variats. Cada any, milions de ciutadans de tot el món en pateixen les conseqüències.

2. 'Aedes Aegypti' o mosquit de la febre groga 

També resulta un insecte molt temut, tot i que fins ara no ha arribat a establir-se a Espanya. Ara bé, l'any 2017 va provocar un gran pànic entre la població perquè va ser detectat a l'illa canària de Fuerteventura.

El perill de les seves picades és molt més gran del de les del mosquit tigre: poden transmetre malalties tropicals de l'estil de la febre groga o el dengue, patologies que poden arribar a ser fatals. Una de les epidèmies més recents i conegudes que va causar la picada d'aquest mosquit va ser el virus del Zika, a diferents països d'Amèrica del Sud. 

L'OMS estableix que la picada d'aquests insectes pot arribar a causar 25.000 morts i 50.000 infeccions anuals.

3. 'Ochlerotatus'

Es tracta d'un mosquit que no és tan habitual com els dos que acabem d'esmentar, però que té presència a tot arreu del planeta. La seva facilitat a l'hora de transmetre malalties és la mateixa, i la picada que provoca molesta molt i produeix un gran bony.

Normalment tria com a víctima els mamífers, com ara les vaques, i pot suportar bé el fred. Entre altres malalties, una de les més severes que pot arribar a transmetre és l'encefalitis equina, que avui en dia no té cura.


Comentaris

envia el comentari