Imatge del rover Opportunity

La NASA dona per «mort» l’Opportunity després d’explorar Mart durant 15 anys

L’agència espacial nord-americana no ha pogut contactar amb l’aparell, que no dona senyals de vida des de mitjans de juny. La seva feina ha permès grans descobriments científics

La NASA posa punt i final a una de les seves missions més importants dels últims anys. L’agència espacial nord-americana ha donat per «mort» el rover Opportunity, l’aparell que ha estat durant 15 anys explorant Mart  i que ha donat informació molt valuosa als científics, que han pogut fer grans avenços en aquest camp gràcies a la tasca desenvolupada per l’aparell al planeta vermell.

Així ho ha confirmat la NASA al llarg de les últimes hores després que no s’hagi pogut establir contacte amb l’aparell des del passat 10 de juny, cosa que vol dir que la nau, finalment, s’ha apagat. Ho ha informat el mateix administrador de l’agència, Jim Bridestine, en un missatge al seu compte de Twitter:

Un «èxit» de missió que ha durat 15 anys

La NASA ha intentat fins a més de 1.000 vegades establir comunicació amb l’Opportunity al llarg dels últims mesos, però no hi ha hagut cap resposta. No obstant, els astrònoms consideren un èxit la missió, ja que estava prevista perquè durés tan sols 90 dies i la nau ha acabat treballant gairebé 15 anys a Mart.

En aquest sentit, l’agència espacial ha qualificat en un missatge la tasca del rover com una de les fites «més satisfactòries i duradores» de l’exploració interplanetària.

Segons expliquen els responsables de la NASA, una tempesta de sorra va tallar de cop la comunicació amb la nau a mitjans de juny. Després de fer un últim intent el dimarts d’aquesta mateixa setmana, l’agència ha donat per finalitzada la missió, amb la perspectiva futura d’enviar-hi missions tripulades.

L’aparell ha fet un total de 45 quilòmetres explorats pel planeta vermell i ha acabat morint a la zona de Mart que es coneix amb el nom de vall de la Perseverança. Un nom molt adequat, ja que l’Opportunity ha durat i ha treballat molt més del que estava inicialment previst.