Ja són 33 les tortugues babaua que han nascut del niu de la platja de Mataró

La primera va néixer dilluns dels 170 ous que va pondre fa quasi dos mesos una tortuga de grans dimensions generant una gran expectació

ACTUALITZACIÓ: 7/8/18 | 10.24h

Ja són 33 les tortugues de l'espècie babaua que han nascut del niu de la platja de Sant Simó de Mataró, al Maresme, al llarg de l'última nit, després que dilluns al matí ho fes la primera davant d'una gran expectació mediàtica. 

 

La Fundació del Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) és l'encarregada de vetllar perquè tot aquest procés sigui un èxit, i un cop han nascut les cries, els experts les han pesat, han extret mostres d'ADN i les han tornat a la platja, on han recorregut la sorra fins a endinsar-se a l'aigua del mar davant la presència de prop d'un centenar de persones. 

No obstant, de les 33 tortugues, 14 han estat traslladades a les instal·lacions de la Fundació CRAM pel perill que suposava la seva entrada al mar degut a la presència de depredadors. Aquestes cries seran alliberades la propera nit.

Es preveu que, al llarg de les properes hores, vagin naixent la resta de tortugues dels ous que queden, que estan custodiats per un gran dispositiu entre voluntaris i experts organitzat, principalment, per la Generalitat. Les cries estan naixent després que una tortuga de grans dimensions pongués 170 ous en aquesta platja de Mataró el passat 15 d'agost.  

NOTÍCIA: 6/8/18 | 10.11h

Aquest dilluns al matí ha nascut la primera tortuga babaua del niu de la platja de Sant Simó de Mataró, al Maresme, després que fa quasi dos mesos, concretament el 15 de juny, una tortuga de grans dimensions pongués fins a 170 ous davant d’un ‘xiringuito’ en aquest punt davant d’una forta expectació mediàtica. 

L’animal ha sortit de sota terra aquest matí i aquest primer naixement també ha aixecat una forta curiositat entre la gent que es trobava a la platja en aquell moment,  que ha mostrat la seva alegria per aquest esdeveniment tan esperat. Ara s’espera que, a poc a poc, vagin sortint la resta de tortugues. També han nascut 20 dels 40 ous d’aquest niu que van se traslladats a les incubadores de la Fundació CRAM  al Prat del Llobregat.

Examinar l’animal per comprovar que tot ha sortit bé

Expectació davant del primer naixement del niu de Mataró
Expectació davant del primer naixement del niu de Mataró | Ajuntament de Mataró

 

El niu es trobava custodiat cada dia per voluntaris que, a través de torns, vigilaven que els ous no estiguessin en perill  per garantir el correcte procés de naixement dels animals. Aquesta primera tortuga corrobora l’èxit de la iniciativa, impulsada per la Generalitat, juntament amb l’estructura de protecció instal·lada al voltant perquè ningú trepitgés la zona.

Un cop ha nascut la tortuga, tècnics de la Fundació CRAM han agafat l’animal per inspeccionar que estigués en bon estat de salut. A més, els tècnics treballen per a la seva protecció, ja que al haver nascut de dia i no de nit s’ha d’hidratar, i més tenint en compte les elevades temperatures d’aquests dies. 

Un final feliç per a una història captivadora

La tortuga que va pondre ous la setmana passada a la platja de Mataró
La tortuga que va pondre ous la setmana passada a la platja de Mataró | Pep Ros

 

Des que la tortuga babaua de grans dimensions va pondre els ous a la platja de Mataró, la població va quedar captivada i va fer-se partícep de seguida d’aquesta història per tal de garantir que el procés de naixement de les cries no es veiés alterat per la mà de l’home.

Tot i que aquesta platja és molt concorreguda i la presència humana pot causar estralls en el medi ambient, el niu ha sobreviscut, i l’èxit d’aquest procés ha estat gràcies a l’esforç col·lectiu de ciutadans i institucions  que han vetllat  dia rere dia perquè els ous estiguessin segurs.

S’espera que al llarg de les properes hores i dies neixin la resta de tortugues,  també les altres 20 de les incubadores de la Fundació CRAM al Prat del Llobregat. Es calcula que tan sols una de cada 100 tortugues babaua que neixen arriben a superar els primers anys de vida. 

El naixement d’aquesta primera tortuga dels 170 ous del niu de Mataró es produeix després que la setmana passada una altra tortuga babaua fes un niu de 62 ous a la platja de la Descàrrega de Premià de Mar, també al Maresme.