Neixen 54 tortugues del niu de la platja de Premià de Mar

Els animals han anat naixent des del passat diumenge i un total de 4 dels 58 ous no han acabat d’evolucionar correctament

Imatge de les tortugues sortint dels ous
Imatge de les tortugues sortint dels ous | Generalitat

Els ous del niu que una tortuga va fer a la platja de Premià de Mar, al Maresme, el passat 1 d’agost s’han acabat d’obrir al llarg de les ultimes hores. De fet, dels 58 ous que hi havia n’han nascut un total de 54 cries de tortuga que ja són mar endins. Els 4 restants no han acabat d’eclosionar perquè el seu procés no ha estat favorable.

Des de diumenge, 40 tortugues han anat emergint espontàniament del niu, 17 de les quals van néixer la primera nit, 3 a la segona i 20 a la tercera. Les condicions meteorològiques, però, han obligat a forçar la sortida de la resta de cries que quedaven a l’interior del niu, tasca que han dut a terme experts. Un equip format per personal tècnic de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina ha coordinat l’operatiu de vigilància i seguiment del niu les 24 hores al dia amb l’ajuda de voluntaris.

Moment en el que s'obria el niu per treure les altres tortugues
Moment en el que s'obria el niu per treure les altres tortugues | Generalitat

 

El fred de tardor ha forçat la sortida de tortugues

Com que les temperatures han baixat força de nit en aquesta zona i encara quedaven tortugues per sortir del niu que corrien perill per aquestes condicions meteorològiques, els experts l’han acabat obrint per forçar la sortida de les cries que encara quedaven en el seu interior. L’obertura ha permès trobar fins a 9 cries vives que encara no havien sortit i 5 ous que s’estaven obrint. 

En total, doncs, son 54 les tortugues que han nascut d’aquest niu format per 58 ous que van ser traslladats a un altre punt de la costa de Premià, ja que en el punt de la platja de la Descàrrega del municipi on es va trobar estava ubicat molt a prop d’una escala d’accés pels banyistes i a 8 metres de l’aigua. Condicions pèssimes per garantir la correcta evolució dels ous.

Apart dels 58 ous que tenia el niu, quan es va fer el trasllat, 4 ous van ser destinar a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) per incubar-los artificialment. Les 4 cries van néixer fa unes setmanes i amb elles el niu tenia inicialment 62 ous.

Imatge de la tortuga que va fer un niu a Premià de Mar
Imatge de la tortuga que va fer un niu a Premià de Mar | Ràdio Premià de Mar

 

Any de rècord de nius de tortuga a Catalunya

En total, aquest estiu s’han detectat 4 nidificacions de tortuga a les platges de Catalunya, una xifra rècord. A més de les de Premià, les altres postes s’han localitzat a la platja de Sant Simó de Mataró, al Maresme, i a les platges d’Ardiaca i Vilafortuny de Cambrils, al Baix Camp.

A més de la vigilància duta a terme les 24 hores, el niu de Premià ha estat monitoritzat amb dos sensors per controlar les condicions ambientals en tot moment. Un estudi que forma part d’un projecte de recerca internacional en el que la Generalitat participa, juntament amb altres zones mediterrànies, per estudiar la viabilitat de les platges del Mediterrani per a la nidificació de les tortugues. 


Comentaris

envia el comentari