La neu enfarina punts de l’interior i torna amb ganes al Pirineu

La nevada feble s’ha deixat veure a poblacions com ara Berga o Solsona, mentre que a la cara nord pirinenca ja es superen els 30 centímetres de neu i hi ha afectacions al trànsit

L’ambient d’hivern continua dominant a Catalunya i aquest dilluns estem tenint una altra dosi de neu, vent i fred. El més destacable del matí ha estat, sens dubte, les febles enfarinades que s’han vist a punts de l’interior, tot i que han estat força locals. La cota de neu ha voltat aquest matí els 600/700 metres, una mica per sota localment. On sí que hi neva de valent és a tot el Pirineu i part del Prepirineu, sobretot a la cara nord, amb gruixos que, en algunes ocasions, ja superen els 30 centímetres.

Ciutats com Berga o Solsona han vist nevar feblement aquest matí, quedant una capa ben blanca per tot arreu.  A més, s’ha vist nevar al nord d’Osona, punts de la Garrotxa, gran part del Berguedà i Solsonès i, de forma molt testimonial, han caigut flocs a les cotes altes de les muntanyes de Tarragona, Conca de Barberà o la Segarra, així com a la serralada transversal o l’Albera. Aquestes són algunes de les imatges de la nevada fins ara:

Es mantenen les alertes per neu i vent amb afectacions al trànsit

La previsió és que, al llarg del dilluns, es mantingui la nevada a tot el Pirineu, sobretot a la cara nord però també a la cara sud, mentre que encara poden caure ruixats de neu al Prepirineu i zones properes, especialment del nord-est de Catalunya. De fet, ja hi ha problemes de trànsit per culpa de la nevada, ja que hi ha 12 vies amb 14 trams afectats. A més, el Port de la Bonaigua i la BV-40-24 a Bagà estan tallats, mentre que les cadenes són obligatòries a la C-28, C-13, C-147, L-500, L-501, L-504, L-510 i C-13. La C-28 també està tallada entre la C-142b i Cabanes de Son pel risc d'allaus. Al Túnel del Cadí, a la C-16, també son obligatòries les cadenes amb restriccions  per a vehicles de 3ª categoria. Fins ara, ja s’han acumulat 36 centímetres a Certascan com a dada més important. 

Taula dels gruixos de neu acumulats fins el matí de dilluns
Taula dels gruixos de neu acumulats fins el matí de dilluns | Meteocat

 

  • Consulta aquí la previsió meteorològica sencera per aquest dilluns

També el vent serà notícia a gran part de Catalunya, especialment a les comarques de Tarragona, Alt Empordà i Pirineu, després que diumenge ja es registressin 120 km/h al pantà de Siurana. Avui es tornaran a repetir ràfegues superiors als 90 o 100 km/h. Protecció Civil manté l’alerta del pla VENTCAT a gran part de Catalunya. Aquestes són les alertes per neu i ventades que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC):

Mapa d'avisos per vent per aquest dilluns
Mapa d'avisos per vent per aquest dilluns | Meteocat

 

Mapa d'avisos per neu per aquest dilluns
Mapa d'avisos per neu per aquest dilluns | Meteocat