ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma gairebé 20.000 nous contagis i 401 defuncions més per coronavirus

Per què Nova York té més neu a l'hivern que Barcelona?

La capital catalana i la ciutat nord-americana son gairebé a la mateixa latitud però la veritat és que neva molt més a la ciutat nord-americana que a la ciutat comtal

El Central Park de Nova York ben nevat, molt freqüent a l'hivern, més que a trobar neu al parc de la Ciutadella | Pixabay

La població catalana està advertida d’una possible situació de nevades a cotes relativament baixes la setmana que ve i hi ha molts aficionats a la meteorologia que desitgen que toqui el premi gros a la ciutat de Barcelona. D’ingredients no en faltaran, però és cert que la situació de la capital a la vora d’un mar càlid com el Mediterrani i altres factors climàtics impedeixen nevades en ocasions molt clares.


  • ATENCIÓ: T'enviem les previsions més actualitzades i totes les incidències del temporal de fred i neu que afecta Catalunya. Fes clic aquí!

En canvi, Nova York també es una ciutat costera, que genera molta escalfor i suavitza la temperatura com el cas de Barcelona, i tot i així, hi neva molt més. El factors per veure les diferencies entre los dos ciutats està en la circulació general atmosfèrica i la temperatura de l'aigua oceànica.

Nova York és a la costa d’un oceà amb aigua molt freda

Aquesta gran metròpoli està situada a la costa est de l’Atlàntic, un oceà que de mitjana té una temperatura de 5º. La ciutat rep el corrent freda del Llaurador, que prové de la zona de Groenlàndia, i a l’hivern no ajuda a mantenir una temperatura agradable a Nova York com si passa a la ciutat comtal. Barcelona està banyada per un mar molt càlid, el Mediterrani, que a l’hivern no baixa dels 14º o més, com està passant aquest any.

Al mateix temps, a la mateixa latitud de Nova York però al continent europeu, hi arriba un corrent d’aigua molt temperada, que té l’origen a la zona tropical del golf de Mèxic i els climatòlegs l’anomenen com el corrent del Golf. Aquesta corrent ajuda que els hiverns a la península siguin més suaus que a continent nord-americà, com també influeix a l’alça a Regne Unit, Irlanda i França del que pertocaria per la latitud d’aquests països.

Aquests corrents diferencien molt els trets climàtics entre la costa atlàntica americana i la costa atlàntica europea, les dues situades davant una a l’altre separades pel mateix oceà però amb temperatures diferents.

Hi ha també dos altres factors que influeixen en que nevi més a Nova York que a Barcelona: la proximitat a regions ‘fàbrica de fred’ i la direcció de la circulació atmosfèrica.

Barcelona té més a prop les borrasques atlàntiques que el fred polar

Barcelona està molt orientada cap a un clima subtropical i Nova York cap a un clima atlàntic continental a causa de la circulació general de l’atmosfera. Les borrasques i les masses d’aire tendeixen a desplaçar-se d’oest cap a est, Barcelona no pot rebre fredorades de l’oest perquè té l’Atlàntic i la corrent càlida del Golf que només dona aire humit i temperat.

Les irrupcions d’aire fred de cru hivern provenen de Centreeuropa i Rússia, a l’est de la nostra àrea. La ciutat dels gratacels ho té més fàcil perquè les masses d’aire fred més gelades es situen a la zona dels Grans Llacs i el Canadà, a l’oest de la ciutat. La circulació atmosfèrica predominant arrossega el fred congelat cap a la gran metròpoli nord-americana. 

Del Canadà arriben borrasques molt fredes a Nova York amb molta freqüència i en el cas de Barcelona, necessita una situació contrària a la general per a que hi arribi el fred intens. Tal com pot succeir aquesta propera setmana, un passadís de vent entre un anticicló atlàntic i una borrasca europea empenyeria una massa d’aire àrtica cap a la costa catalana, una opció menys probable que succeeix poques vegades a l’any.

Pot Nova York rebre una nevada generosa la setmana que ve, abans que Barcelona?

La resposta és que probablement si nevarà abans a la ciutat dels gratacels que no a la ciutat comtal. Segons els models meteorològics per Nova York, la temperatura a 1.500 m, durant la setmana que ve, és negativa, i s’esperen precipitacions abundants, que pels factors climàtics que hem comentat, ajudaran molt a caure els xàfecs de neu.

Meteograma de la ciutat de Nova York per aquesta setmana que ve
Meteograma de la ciutat de Nova York per aquesta setmana que ve | Wetterzentrale

La temperatura actual de l’aire sobre Nova York és l’habitual per aquestes dates, que en el cas català significaria una onada de fred intens. En canvi, a Catalunya no està previst una temperatura en alçada capaç de fer nevar a nivell de platja.


Comentaris

envia el comentari