Impressionant canvi d’aspecte del Pirineu vist des de l'espai

El temporal de neu d’aquesta setmana ha tenyit de blanc tota la serralada, que estava força pelada per la falta de precipitacions. S’han arribat a acumular més de 80 cm. de neu

La nevada ha estat molt important a tot el Pirineu | @Marcverum

El temporal de neu d’aquesta setmana al Pirineu ha deixat gruixos considerables i ha canviat l’aspecte d’una zona que patia un dèficit important de precipitacions l’últim mes, cosa que estava afectant a les pistes d’esquí, ja que pràcticament no hi havia neu. La forta nevada, però, ha tenyit de blanc la serralada com si d’un pastís de nata es tractés.

Les imatges que hem vist de la neu sobre el terremny són espectaculars, però encara impressiona més veure com aquest canvi de paisatge és també molt apreciable des de l’espai. En concret, el satèl·lit Terra de la NASA, que pren imatges diàries de la superfície terrestre, és el clar testimoni d’aquest canvi d’aspecte. En la següent imatge podem veure com estava el Pirineu ahir dijous, 24 de gener, quan la nuvolositat va marxar de la zona:

Imatge satèl·lit de l'aspecte del Pirineu el 24 de gener
Imatge satèl·lit de l'aspecte del Pirineu el 24 de gener | TERRA / NASA

 

A continuació, una imatge del mateix satèl·lit presa a la zona del Pirineu el dia 19 de gener, just abans que arribés el fort temporal de neu, mostra un aspecte molt més pobre de la serralada, que presentava un volum de neu molt baix. Les imatges parlen per si mateixes, valoreu-ho vosaltres mateixos:

Imatge satèl·lit de l'aspecte del Pirineu el 19 de gener
Imatge satèl·lit de l'aspecte del Pirineu el 19 de gener | TERRA / NASA

 

Per tant, el contrast entre la imatge satèl·lit del Pirineu abans i després del fort temporal de neu, el més important de la temporada de moment, és més que evident. Les nevades tornaran aquest divendres a la cara nord, tot i que la cota pujarà pel damunt dels 1.000 metres.

Més de 80 centímetres de neu nova

El balanç del temporal és també molt destacable amb registres molt importants a les cotes mitjanes i altes i a tota la cara nord. Destaquen els 86 centímetres de Bagergue, a la Vall d’Aran, com a dada més important de tot el temporal. No obstant, a les valls d’aquesta zona del Pirineu molts registres van dels 30 als 50 centímetres, mentre que pel damunt dels 1.500 metres s’ha superat el mig metre de neu. Aquests són els gruixos més importants registrats, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC):

Mapa dels gruixos de neu més importants registrats al Pirineu

 

Mapa dels gruixos de neu més importants registrats a 1.500 metres

 


Comentaris

envia el comentari