Nevades molt abundants al centre i sud d’Itàlia

A poblacions de la serralada dels Apenins com Pescopennataro i Capracotta ha nevat més de 2 metres els últims dies a causa d’una glopada molt forta d’aire fred i humit

Aspecte de Capracotta, Molise, aquesta nit passada
Aspecte de Capracotta, Molise, aquesta nit passada | @molisenews24

Itàlia està sofrint aquesta segona meitat de la setmana la primera gran nevada de l’hivern. Molts aficionats de la neu i el fred voldrien veure la mateixa acumulació de neu al Pirineu i en cotes més baixes, però l’anticicló britànic bloqueja les borrasques i les onades de fred cap a les nostres terres i les fa circular a les latituds altes i cap al Mediterrani Oriental.

Una potent entrada d’aire fred al Mar Adriàtic i una borrasca que s’ha format en aquesta zona ha colgat de neu els pobles de la regió central de Molise. Es tracta de Pescopennataro i Capracotta, on les temperatures han caigut fins als 10º sota zero. Les imatges que publiquen diversos aficionats a la meteorologia a les xarxes socials parlen per si soles. Els gruixos acumulats des del divendres passat són espectaculars, amb congestes que arriben els 2 metres.

L’origen d’aquestes nevades tan abundants

L'entrada del vent de llevant, carregat d'humitat de l'Adriàtic, ha activat notablement la precipitació a regions de la part central italiana. Una potent bossa d'aire fred polar sobre la península balcànica influeix a que la cota de neu hagi caigut en picat. Us ho ensenyem en un mapa combinat de pressió en superfície i de temperatura a 500 hPa que representa aquesta situació.

Situació sinòptica a 5.000 metres d'altitud, aquest dissabte, al continent europeu
Situació sinòptica a 5.000 metres d'altitud, aquest dissabte, al continent europeu | Meteociel

 

La neu ha caigut en cotes baixes, fins i tot fins al nivell del mar, com ha passat en punts de la regió de Pulla, a Misano. El fred i la neu també afecten altres països dels voltants, com ara Grècia, i ha posat en alerta màxima per allaus els Alps austríacs i alemanys.

Amb el pas dels dies, durant la segona meitat de la setmana que ve, aquest fred s’acostaria a la Península Ibérica i travessaria el Pirineu provocant algunes nevades a les muntanyes i un nou clar descens de les temperatures, però ni de bon tros els efectes de les fotografies que us hem ensenyat.


Comentaris

envia el comentari