Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una carretera amb problemes de circulació per la neu

Nevades a cotes molt baixes aquest dilluns: on i quan?

La neu se situarà a tan sols 200 metres al matí a les comarques de Girona i nord-est de Barcelona, més alta a la resta. La cota anirà pujant al llarg del dia

Imatge d'una carretera amb problemes de circulació per la neu
Les nevades poden arribar a cotes molt baixes aquest dilluns | Arxiu

El fort temporal ja el tenim aquí i aquest dilluns, 20 de gener, la neu serà la clara protagonista, ja que caurà a zones on és molt poc habitual veure-la. El moment en què la cota estarà més baixa serà al matí, just quan les precipitacions es concentraran a punts de Girona i nord-est de Barcelona amb una cota de tan sols 200 o 300 metres. Als Ports també hi nevarà a partir d’uns 400 metres.

A mesura que avanci la jornada, les precipitacions aniran arribant a més punts del litoral, prelitoral i comarques interiors de Barcelona i Girona. Serà llavors quan la cota anirà pujant per l’entrada del vent més humit i menys fred, però a zones del prelitoral i de l’interior de la meitat nord amb l’aire fred ben enclotat seguirà nevant a tan sols 400 o 500 metres. A la resta, cota d’entre 800 o 900 metres al vespre. 

Alerta per neu a moltes comarques

Davant d’aquesta situació de neu a punts insòlits, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes de color taronja i groc per nevades de més de 2 centímetres per sobre dels 400 metres i de 20 centímetres per sobre dels 1.000. Les zones més afectades seran els Ports, àrea del Montseny, nord de l’Empordà, Garrotxa, Osona i Ripollès.

Mapa d'alertes per neu a cotes molt baixes el dilluns 20 de gener del 2020
Mapa d'alertes per neu a cotes molt baixes aquest dilluns | Meteocat

Molta precaució a l’hora de conduir per la carretera, ja que és possible que la neu afecti nombroses vies del territori al llarg del dilluns, especialment a l’interior de les comarques de Girona, Osona i la zona dels Ports. En aquest sentit, Protecció Civil té activada l’alerta del pla NEUCAT. 

Les comarques més afectades per la neu

Girona

Les comarques gironines seran de les més afectades per la neu. La precipitació hi arribarà al matí, just quan la cota estarà per terra, a uns 200 metres tan sols en la majoria dels casos, localment per sota. A mesura que avanci la jornada, la neu es transformarà en aigua per sota dels 500 metres, però seguirà nevant per sobre d’aquesta cota, amb gruixos destacables a zones com ara la Garrotxa, Ripollès, Montseny i altres zones elevades, on poden haver molts problemes.

Catalunya Central i prelitoral

La nevada afectarà especialment les comarques d’Osona i el Moianès a partir de mig matí o migdia, amb una cota d’entre 300 o 400 metres, pujant a 500 o 600 al vespre. La nevada també pot ser destacable a aquestes cotes al nord de Vallès Oriental. Atenció també al prelitoral i altres zones properes de l’interior, on nevarà per sobre d’uns 500 o 600 metres inicials, més amunt al vespre, però la precipitació hi arribarà més tard. En aquestes dues comarques hi poden haver força problemes.

Ebre

Els Ports continuaran rebent un bon paquet de neu. Després de la nevada important del diumenge, que ha acumulat més de 10 centímetres, aquest dilluns continuarà la nevada amb nous gruixos que, per sobre dels 1.000 metres, poden superar els 20 centímetres. Molta precaució en tota aquesta àrea, on la cota se situarà al matí als 400 metres, pujant a la tarda.

Interior de Tarragona

Igual que a l’interior de Barcelona i Girona, pot passar que a la zona prelitoral i interior de Tarragona el fred encara es mantingui molt intens i la cota sigui més baixa de 500 metres, amb nevada quan arribin les precipitacions a la tarda.

Consells davant d’un episodi de nevades

Quan s’anuncia una situació de nevades, és important prendre mesures preventives, com ara tenir a mà un transistor amb piles de recanvi, llanternes, aliments, medicaments i calefacció garantida a casa, així com revisar si el manteniment de l’habitatge està en ordre.

Si hem de conduir durant el temporal, assegurem-nos que en el cotxe portem cadenes en bon estat,  llanterna, manta i comprovar que el vehicle està en bon estat, sobretot que la calefacció funciona, i amb el dipòsit ple. No obstant, un cop arriba la nevada hem de procurar seguir l’actualització de les previsions meteorològiques i les alertes emeses per les autoritats, però sobretot seguir aquests consells de Protecció Civil:

A casa nostra

  • Escoltar la ràdio i utilitzar correctament la calefacció, desconnectant aparells elèctrics innecessaris i evitar estufes de llenya, carbó o gas i brasers en llocs tancats.
  • En zones aïllades o no urbanes, mantingueu un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apagueu els regs automàtics.
  • Si la neu comença a acumular-se al carrer, hem de col·laborar a l’hora de netejar voreres i camins d’accés a cases més aïllades.
  • En cas que hi hagi neu acumulada als terrats, terrasses o balcons, s’ha de retirar-la sense abocar-la a la via pública.
  • Assegurar-nos que tenim medicaments suficients per si la nevada no ens deixa sortir al carrer, sobretot pel que fa als tractaments perllongats o malalties cròniques.
  • No s’han de llençar les escombraries al carrer quan no funcioni el servei de recollida.
  • Procurem no utilitzar el telèfon per no col·lapsar el sistema telefònic als serveis d’emergència. .

Si hem de sortir de casa

  • Abriguem-nos molt bé amb moltes peces de roba lleugeres i manyoples abans que guants.
  • Ens hem de protegir sobretot la cara i el cap, i evitar que l'aire fred entri directament als pulmons.
  • S’han d’evitar els esforços físics intensos, ja que el risc de lesió és elevat.
  • Evitem que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.

A la carretera

  • Evitem agafar el cotxe si no és estrictament imprescindible, especialment de nit.
  • Hem d’informar a familiars o coneguts quina ruta farem i intentem no viatjar sols.
  • És important saber quines gasolineres trobarem en la nostra ruta, així com zones de refugi.
  • Tenir el vehicle en bon estat de manteniment, especialment pel que fa als pneumàtics, frens, llums i bateries.
  • Tenir preparades les cadenes en bon estat i tenir clar com es posen.
  • Tenir els correctes líquids de refrigeració per a temperatures baixes, portar armilles reflectores, triangles de senyalització, una manta i una llanterna.
  • Tenir el combustible ple i carregar-lo cada 100 quilòmetres.
  • En cas de quedar-nos atrapats a dins del cotxe, intentem buscar refugi, o quedem-nos a dins del vehicle amb calefacció encesa, finestra una mica oberta, posar un mocador de colors a l’antena per poder ser localitzats i no adormir-nos mai amb el motor encès. Mantinguem el cotxe amb poca neu al damunt i el tub d’escapament lliure.

La millor manera de conduir amb neu

  • Si la nevada ens agafa a la carretera, sobretot hem de conduir amb molta precaució i velocitat moderada
  • Si hi ha neu a la calçada, hem de parar el vehicle en un lloc on no entorpeixi la circulació i posem les cadenes. A les rodes motius.
  • No utilitzeu les marques deixades per altres vehicles. Sempre que us sigui possible, circuleu per neu verge.
  • Enceneu els llums d'encreuament i els de boira.
  • Mantingueu força separació amb els altres vehicles i no els avanceu.
  • Si comença a nevar, conduïu amb molta suavitat i lentitud. Si cal, reduïu la marxa.
  • Si les rodes patinen, desaccelereu evitant frenar. Si cal, freneu suaument  i amb trepitjades lleus i successives del pedal.
  • Aneu amb compte en els indrets ombrívols, els ponts i els viaductes, ja que pot haver-hi gel. Si hi ha gel, no trepitgeu el fre, etc.