Una nit poc habitual de boira a la Costa Daurada

El fenomen s'anomena 'boira d'advecció' i es forma pel contrast de temperatura entre l'aire ambiental i el que entra del mar

Imatge de la boira del vespre d'aquest dissabte a Reus
Imatge de la boira del vespre d'aquest dissabte a Reus | TarragonaDigital

El Camp de Tarragona ha viscut, el vespre de dissabte i la matinada d'aquest diumenge, 17 de març, un inusual episodi de boira. Els carrers dels pobles i ciutats més pròxims a la costa van veure com s’inundaven d’una espessa boira la qual els tarragonins i tarragonines no estan acostumats a veure. Reus, Tarragona, Salou, Cambrils o Amposta són alguns dels municipis que han viscut aquest fenomen durant les darreres hores.

De fet, a finals del passat mes de febrer es va viure una situació semblant, i és que el matí del dia 27 el litoral tarragoní es va llevar amb aquesta boira. Es tracta d’un fenomen que és no és estrany de veure en primavera, i que més aviat és freqüent a la costa central, en situacions d’estabilitat anticiclònica i temperatures ambientals càlides.

Aquesta boira s’anomena «boira d’advecció» perquè apareix al mar quan bufa cap a terra una brisa fluixa i humida, la qual contrasta amb les temperatures més càlides de la costa i llavors la massa d’aire se satura i es condensa formant gotes molt petites que formen la boira. Els núvols de boira topen amb una capa d'aire més sec en una altitud superior i no poden progresar cap a dalt, per tant es concentra al primer centenar de metres enfront el mar. Per aquests motius, aquesta boira és diferent a la que es forma a l’interior del territori català.

Els carrers de Cambrils també es van inundar de boira
Els carrers de Cambrils també es van inundar de boira | TarragonaDigital

 

Un mar de boira continua enganxat al sud de la costa central i a la Costa Daurada aquest matí

Segons la imatge de satèl·lit METEOSAT la boira marítima i el mar de núvols davant de la costa sud catalana seguirà resseguint el litoral aquestes pròximes hores del matí. Són boires espesses que no entren gaires quilòmetres terra endins, excepte a la desembocadura de l'Ebre, on la boira ha envaït tot el Delta i arriba a Amposta.

Amb el pas de les hores, anirà desfent-se i s'imposarà el sol i la calor primaveral, en contra de l'ambient fresc i humit d'aquestes primeres hores del dia. Es preveu un migdia de diumenge amb temperatures clarament superiors als 25ºC i el vent de mestral escombrarà els bancs de núvols baixos. El cel quedarà radiant abans del migdia.

Un mar de boira continua enganxat al sud de la costa central i a la Costa Daurada aquest matí
Un mar de boira continua enganxat al sud de la costa central i a la Costa Daurada aquest matí | sat24.com

 


Comentaris

envia el comentari