Nit de tempestes i forts aiguats a la Costa Daurada i al Prepirineu

Els xàfecs han caigut amb molta força i han deixat fins a 40 litres en alguns punts i una refrescada general que ha permès dormir molt bé arreu

Aquesta passada nit i matinada ha estat ben moguda a la Costa Daurada i al Prepirineu, on les tempestes han reaparegut amb aiguats violents i autèntics patacs. Uns ruixats que han arribat després de la tongada de fortes precipitacions d’ahir a la tarda a gran part de Catalunya.

Tal i com indicaven les previsions, al vespre i nit es van començar a formar ruixats i tempestes entre el sud de la costa de Barcelona i la Costa Daurada, amb aiguats primer al Garraf i l Baix Penedès i després a la resta del litoral tarragoní que han durat fins ben bé les tres de la matinada.   

Apart, s’han format tempestes a la zona del Prepirineu que han caigut durant tota la matinada i que han arribat també a punts del Pirineu. Les comarques més afectades han estat el Berguedà, el Solsonès o l’Alt Urgell, on han caigut al voltant de 40 litres per metre quadrat.

Tot plegat amb un espectacle de llamps i trons que s’han pogut veure i sentir des de l’àrea de Barcelona fins a les Terres de l’Ebre, així com a la zona pirinenca, provocant alguns desperfectes, ja que un llamp ha detrossat la teulada de l’edifici del Portal de l’Assumpta de Santes Creus, a l'Alt Camp, i un altre també va causar desperfectes en un edifici de Miami Platja, al Baix camp. En total, en tot l'episodi han caigut quasi 50.000 llamps a Catalunya, 5.000 dels quals han tocat terra. 

  

  

També hi ha hagut petites inundacions i desbordaments puntuals de rius i rieres. Aquestes són algunes imatges de les tempestes caigudes des d’ahir al vespre:

Fins a 42 litres aquesta nit

Les tempestes caigudes entre ahir el vespre i aquesta matinada han deixat autèntics aiguats en tan sols uns minuts. Destaquen, per exemple, els 28 litres per metre quadrat caiguts en tan sols mitja hora a Gisclareny, al Berguedà. 

Entre les xifres finals de precipitació, destaquen els 42 litres de Bagà, al Berguedà, o els 28 de Cambrils, al Baix Camp. A zones com ara el Baix Penedès o el Garraf, els xàfecs d’ahir al vespre van sumar litres després de les tempestes de la tarda, amb un total de 40 litres acumulats a Cunit o 30 a Vilanova i la Geltrú.

Aquestes són les xifres de precipitació més destacades d’aquesta nit i matinada:

 • Bagà: 42 l/m2
 • Alinyà: 41 l/m2
 • Coll de Nargó: 36 l/m2
 • Cambrils: 28 l/m2
 • Riudoms: 22 l/m2
 • Perafita: 19 l/m2
 • Reus: 18 l/m2
 • Orís: 18 l/m2
 • Almoster: 13 l/m2
 • Núria: 11 l/m2
 • Valls: 8 l/m2
 • Olot: 8 l/m2

Refrescada general i temps molt més tranquil

Les fortes tempestes caigudes aquestes últimes hores han estat provocades pel pas d’un front que el que també ha fet ha estat refrescar molt l’ambient després de molts dies de calor i xafogor. S’ha pogut dormir molt bé arreu, amb mínimes per sota dels 20º en general i ambient inclús de setembre a punts interior de la meitat nord. Només a la costa s’han quedat pel damunt dels 20º, però amb molta menys xafogor.

Aquest divendres, el temps millorarà molt  amb sol que s’imposarà a pràcticament arreu amb restes d’alguns núvols. Les temperatures es quedaran a la banda baixa amb calor moderada i màximes entre els 26º i 31º.