Confirmades les pitjors dades: les nits d'estiu, cada cop més insoportables, i aniran a pitjor a Catalunya

Les nits de mal dormir s'incrementen gairebé exponencialment cada dècada a Barcelona

Imatge de l'Observatori Fabra de nit amb la ciutat de Barcelona al fons
Les nits tropicals s'han triplicat a Barcelona en els darrers 100 anys | Alfons Puertas

El canvi climàtic està posant a prova tots els observatoris meteorològics i està fent trencar totes les estadístiques que hi havia fins a l'actualitat. En el cas de l'Observatori Fabra i l’Observatori de l’Ebre, els dos de referència a nivell català amb més de 100 anys de dades ininterrompudes, han vist en els darrers anys com el nombre de nits tropicals, amb mínimes iguals o superiors als 20ºC, han arribat a xifres mai vistes.

Segons dades d’aquests observatoris publicades per ‘TV3’, en els darrers 100 anys, la quantitat de nits tropicals s'ha disparat en aquests dos observatoris catalans. Aquestes dues sèries climàtiques referents a Catalunya, la de l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, i la de l'Observatori Fabra, a Barcelona, han vist incrementades considerablement les seves nits tropicals fins a triplicar-se en alguns casos en els últims 40 anys.

A Barcelona, l'excepcionalitat convertida en normalitat

En més de 100 anys de dades a l'Observatori Fabra, les tres dades més destacables des del 1913 fins al 1985 són: un pic màxim de 45 nits càlides (per sobre dels 20ºC), l'any que va haver-hi més, el 1928. En aquests 72 anys, la mitjana de nits tropicals és de 17 nits. En canvi, a partir de la segona part des del 1980 fins a l'actualitat, les xifres s'han disparat: El pic màxim de nits càlides es va donar l'any 2003, amb 75 nits tropicals i 11 estius han estat els que s'han superat les 45 nits tropicals. Només un estiu hi ha hagut menys 20 nits tropicals, l'any 1996.

En aquests 34 anys, la mitjana de nits tropicals és de 41, més del doble que en el període anterior. Durant els últims 6 estius, de manera consecutiva, s'han superat les 45 nits tropicals, un fet ja habitual que en els primers 70 anys de dades només s'havia donat una vegada. Sense cap mena de dubte, el canvi climàtic està jugant un paper molt important a escala global. El que era fa 50 anys dormir malament un mes a la ciutat de Barcelona, ara s'ha convertit en més de 2 mesos sencers.

A l'Ebre, a punt de duplicar les nits tropicals respecte a principis de S.XX

L'Observatori de l'Ebre durant el període 1905-1985, només tres estius van superar les 60 nits tropicals, amb un màxim de 65 nits l'any 1950. En canvi, del 1986 fins a enguany, la xifra de 60 nits tropicals s'ha superat 11 estius, 5 dels quals, també de manera consecutiva en els darrers anys. El més destacable és que fins a la dècada dels 80 hi ha molts alts i baixos, però a partir d'aleshores hi ha un fort increment que sembla que no tingui aturador i, cada dècada que passa, s'incrementen notablement les nits tropicals

Nits d'estiu cada cop més insuportables

La tendència apunta que la pròxima dècada sigui encara més càlida, és a dir, aquest nombre de nits tropicals es veurà incrementat considerablement. És probable que al pla de la ciutat de Barcelona superi de llarg les 100 nits tropicals (valors per sobre de 20ºC) al llarg de la dècada dels 2020's tenint en compte que fa pocs anys ja es va fregar aquesta xifra o, a l'Observatori de l'Ebre, que se superin les 90 nits. L'escalfament global sembla que no té aturador.


Comentaris

envia el comentari