Creen una important nova eina per alertar de temps violent i extrem a Catalunya

Els avisos seran per fenòmens meteorològics locals que comportin meteorologia molt adversa, com és el cas de pedregades, ratxes de vent de més de 90 km/h en tempestes, tornados o mànegues

Llamp caient sobre Collbató
El temps sever serà advertit pel Servei Meteorològic de Catalunya en forma d'avisos | @collmeteo

A partir d’aquest dimarts, 26 de maig, el SMC (Servei Meteorològic de Catalunya) disposarà d'un nou tipus d'avís de Situació Meteorològica de Perill: l'Avís de Situació Meteorològica de Perill per Temps Violent. Es defineix com a Temps Violent fenòmens com pedregades, ratxes de vent de més de 90 km/h associades a tempestes, esclafits, tornados o mànegues. Es tracta d’avisos a molt curt termini, de 30 minuts a 2 hores vista d’horitzó de predicció des de l’hora d’emissió.

Aquest nou sistema d'avís, elaborat gràcies a la Carme Farnell i en Tomeu Rigo, experts en temps sever a l'SMC, permetrà saber a partir de les dades de les descàrregues elèctriques enregistrades amb la xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) quan es detecta un fort increment en el nombre de llamps en una tempesta en pocs minuts, és a dir, un 'Lightint Jump' en anglès. En la major part dels casos, quan això es produeix, apareixen fenòmens de temps violent en els següents minuts. 

Avís de temps violent per probabilitats

Quan s’enregistri una alerta de 'LJ', l'SMC emetrà un avís indicant quines comarques tenen un cert grau de probabilitat de patir temps violent i es definiran dues probabilitats: alta (probabilitat d’ocurrència de més del 70 %) i mitjana (probabilitat d’ocurrència d’entre el 30 i el 70 %). Tot i que les zones avisades habitualment seran agrupacions de comarques, el temps violent sovint afectarà només un o alguns municipis amb avís, ja que es tracta de fenòmens meteorològics molt locals.

 

Què es farà amb aquests nous avisos?

Aquests avisos, com tots els altres, s’enviaran a Protecció Civil de la Generalitat, que serà l’organisme encarregat d’informar als municipis, consells comarcals i grups operatius de seguretat i emergències (telèfon 112, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Sistema d’Emergències Mèdiques, Cos d’Agents Rurals), a més del telèfon d’informació 012.

Aquests avisos han d’ajudar al sistema de protecció civil i emergències de Catalunya coordinar una millor resposta immediata a aquestes situacions severes, per alertar, per exemple, a les zones que poden ser afectades, especialment si hi ha activitats a l’aire lliure (festes majors, fires...). Aquests avisos també es difondran a través de les xarxes socials i també es publicaran al web www.meteo.cat.


Comentaris

envia el comentari