Un nou cicló de categoria 4 torna a colpejar amb força Moçambic

Kenneth ja ha causat 3 morts i és el fenomen que s’ha registrat per primer cop tan al nord del país. Fa sis setmanes va creuar el devastador cicló Idai, que va deixar més de 1.000 morts

Imatge satèl·lit del cicló Kenneth
Imatge satèl·lit del cicló Kenneth | @WMO

Els fenòmens violents no donen treva a Moçambic i, després del devastador i mortal cicló Idai fa sis setmanes, ara és el torn del Kenneth, un cicló de categoria 4 que va tocar terra dijous a la nit i que ja ha causat 3 morts al seu pas per les illes Comores. La tempesta amenaça amb causar una gran destrucció, ja que porta vents sostinguts de fins a 220 km/h i pluges torrencials de fins a 600 l/m² que poden causar greus danys.

El cicló ha tocat terra al nord del país, on unes 700.000 persones estan en risc, segons l’Agència de Moçambic de Gestió de Desastres (INGC), que ha procedit a evacuacions. De moment, ja se sap que el 90% de les cases de l’illa d’Ibo, la majoria fetes de fang, han quedat destruïdes. El país encara s’estava recuperant del pas del cicló Idai fa un mes i mig, que va deixar més de 1.000 morts en aquest estat, a Zimbabwe i Malaui.

Primer cop que es registra un cicló tan al nord de Moçambic

En plena consternació per les primeres grans conseqüències mundials pel canvi climàtic, aquest cicló també ens deixa un titular preocupant sobre aquesta problemàtica, ja que mai abans des que es tenen dades satèl·lit s’havia registrat un fenomen d’aquestes característiques tan al nord de Moçambic, tocant a Tanzània.  

Kenneth va tocar terra a la ciutat de Pemba, capital de la província de Cabo Delgado, que ha perdut tot el subministrament elèctric a causa del temporal. Els aiguats poden causar inundacions de fins a 5 metres d’altura i el fenomen avançarà cap al sud del país, afectant zones molt menys poblades que les que va arrasar Idai.

Moçambic està finalitzant l’època de pluges i els rius i preses estan molt plens, cosa que fa patir perquè les pluges molt abundants que cauran aquests propers dies poden causar alguna desgràcia. Les Comores, Tanzània i Malaui també estan en alerta per forts aiguats.


Comentaris

envia el comentari