Detecten un tipus de mosquit asiàtic invasor a Astúries

Per les seves ratlles recorda al mosquit tigre o al de la febre groga, però són diferents, ja que no és tan urbà ni tan agressiu per als humans

Mosquit invasor asiàtic Aedes japonicus
Mosquit invasor asiàtic Aedes japonicus | Cedida

 

Aquest passat mes de juliol s'ha detectat al nostre país una nova espècie de mosquit. En concret, es tracta d'un insecte originari d'Àsia, l'Aedes Japonicus, la presència del qual s'ha detectat per primer cop a Espanya i al sud d'Europa. Tot va començar després que el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) hagi rebut una alerta des de la zona del consell de Siero, al Principat d'Astúries, a través de l'aplicació «Mosquit Alert». 

 

«Mosquit Alert» va revisar la zona i comprovar la presència del mosquit invasor

Aquesta plataforma va rebre la fotografia d’un mosquit sospitós a través de la seva aplicació i, arran d’aquest fet, va sol·licitar a la persona que enviés per correu exemplars adults i larves per tal de poder confirmar la sospita.

 

A continuació els entomòlegs de «Mosquit Alert», conjuntament amb els membres de l'equip entomològic de la Universitat de Saragossa i els responsables del projecte de Vigilància Entomològica del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social van inspeccionar el lloc de la troballa.

 

En Roger Eritja, cap dels entomòlegs de «Mosquit Alert», afirma que «després de revisar la zona hem pogut trobar totes les fases biològiques del vector en diversos punts allunyats entre si, fet que suggereix que el mosquit està ja establert en una àrea que pot ser molt més àmplia, encara que es necessitaran més estudis per confirmar-ho».

Aquest mosquit invasor pot transmetre diversos virus

El que preocupa d’aquesta espècie de mosquit, deixant de banda les molèsties per les seves picades, és l’Aedes japonicus pot transmetre diversos virus, entre els quals el més important és el virus del «Nil occidental».

 

També han comprovat al laboratori que aquest tipus de mosquit pot infectar-se amb els virus «dengue» i «chikungunya», tot i que els experts afirmen que actualment el risc de transmissió de malalties és molt baix.

 

Eritja també explica que «cal considerar que el risc de transmissió d'aquestes malalties depèn de la quantitat de mosquits presents i de si el virus està circulant entre la població. D'altra banda, hi ha altres factors com el contacte que pot haver-hi entre el vector i hoste. En aquest moment la quantitat de mosquits no creiem que sigui molt elevada i tampoc es donen les altres condicions a Astúries».

Una bona eina de vigilància precoç de mosquits invasors

«Mosquit Alert» demana als habitants d’Astúries i comunitats adjacents que s’animin a descarregar l’aplicació i així col·laborar activament amb els estudis de delimitació del mosquit, juntament amb totes les imatges que siguin possible.

 

Frederic Bartumeus, director d’aquesta plataforma, destaca que «aquesta troballa demostra una vegada més la utilitat de la plataforma ‘Mosquit Alert’ com a eina de vigilància precoç de mosquits invasors», i també afegeix «recordem que més enllà del mosquit tigre i d'haver trobat ara a l'Aedes japonicus, vam seguir buscant el mosquit de la febre groga».

Mosquit invasor asiàtic Aedes japonicus ple de sang
Mosquit invasor asiàtic Aedes japonicus ple de sang | Cedida

Recomanen mesures de control per evitar la proliferació dels mosquits invasors

Durant els mesos vinents, els experts duran a terme més estudis a la zona per determinar millor l’àrea afectada pels mosquits invasors i, si és possible, esbrinar el punt pel qual van arribar.

 

Es recomana aplicar mesures de control per part de la població per tal d’evitar la proliferació d’aquests mosquits, com el mosquit tigre que malauradament ja està estès per tota la costa i alguns punts de l’interior del país. Els consells són evitar acumulacions d’aigua en espais particulars i anar al metge si les picades no evolucionen favorablement.

El mosquit asiàtic no és tan urbà ni tan agressiu com el mosquit tigre

Per les seves ratlles, el mosquit Aedes japonicus recorda al mosquit tigre o al de la febre groga, però són diferents. El que el diferencia del mosquit tigre és que l'invasor no és tan urbà ni tan agressiu per als humans i es troba principalment en zones boscoses.

 

El mosquit asiàtic és bastant més gran, de color marró i té diverses línies de color daurat al tòrax. A més a més, pot volar llargues distàncies i és molt resistent al fred. Normalment cria en espais inundats i la seva activitat es nota durant el dia i al crepuscle.


Comentaris

envia el comentari