L’estrany núvol amb forma d’ovni que molta gent ha fotografiat aquest divendres

Es tracta d’un núvol lenticular que es forma a causa del vent en zones muntanyoses. S’ha pogut veure al voltant del Montseny i ha sorprès a moltes persones

El núvol s'ha vist des de molts municipis, com ara Vidreres
El núvol s'ha vist des de molts municipis, com ara Vidreres | Mario Gil

La notícia d’aquest divendres a nivell meteorològic serà, sens dubte, la pluja, que s’espera a partir sobretot de la tarda i vespre i que escombrarà fins dissabte a la matinada tot Catalunya. No obstant, aquest matí ja hem tingut algun espectacle al cel, especialment a la zona del Montseny, on un impressionant núvol lenticular solitari molt semblant a la forma d’un ovni ha sorprès a molta gent del Vallès Oriental o la Selva, entre altres comarques.

Enmig d’un cel pràcticament serè, ha aparegut al voltant del Montseny aquest espectacular núvol, que en llatí rep el nom científic d’Altocumuls lenticularis. És fruit del vent que feia a les altituds més elevades en aquesta zona i que ha provocat que, a sotavent de la muntanya, es formi aquesta espècie de platet volador que és inofensiu però que és un espectacle per a la vista. Aquestes són algunes de les imatges que molts de vosaltres ens heu fet arribar o heu compartit a les xarxes socials:

Imatge del núvol des de Vidreres
Imatge del núvol des de Vidreres | Mario Gil

 

Un núvol que indica tempesta o molt vent

Aquest tipus de núvol té tendència a indicar fort vent o l’arribada d’una tempesta. En aquest cas, estaríem parlant del vent que bufava amb ganes a les parts altes del Montseny. No obstant, a curt termini s’esperen pluges, tot i que ni de bon tros aquest núvol estava indicant tempesta en aquell precís moment.

De fet, aquest divendres ja han anat caient xàfecs a diversos punts de Catalunya de forma dispersa, però no serà fins la tarda i vespre quan el front arribarà a casa nostra i escombrarà tot el territori amb pluges d’oest a est fins la matinada de dissabte. No es descarta alguna tempesta localment forta i acompanyada de calamarsa, raó per la qual Protecció Civil ha activat la prealerta del Pla INUNCAT a gran part del país. Consulta aquí la previsió meteorològica completa sobre les pluges que s’esperen avui.


Comentaris

envia el comentari