Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un dia amb molta contaminació a Barcelona

Les ciutats generen núvols propis per culpa de l’efecte d’illa de calor

Així ho indica un estudi britànic que explica que les condicions atmosfèriques fruit de la contaminació en l’àmbit urbà generen aquesta situació, més freqüent durant l’estiu

Imatge d'un dia amb molta contaminació a Barcelona
Imatge d'un dia amb molta contaminació a Barcelona | Arxiu

 

La contaminació de les grans ciutats té una repercussió directa a la meteorologia, i un nou estudi així ho corrobora. En concret, una investigació duta a terme per la Universitat de Reading, al Regne Unit, conclou que les ciutats generen els seus propis núvols a causa de l’efecte de l’illa de calor, fenomen que també pateix Barcelona.   

Segons aquest estudi, a les grans ciutats hi ha més núvols que no pas a les zones rurals a causa de les condicions atmosfèriques produïdes pels humans, ja que la calor i energia derivada de la contaminació que emetem els humans en els grans nuclis urbans fan que aquesta nuvolositat vagi a més, especialment durant els mesos d’estiu en què fa més calor.

La investigació, publicada a la revista ‘Climate and Atmospheric Science’, determina que, després d’analitzar les ciutats de París i Londres, la calor que alliberen els edificis causa corrents ascendents que transporten la humitat cap amunt i augmenta la presència de núvols, concretament de cúmuls.

Imatge de la capa de contaminació aquest dimarts sobre Barcelona
Imatge de la capa de contaminació sobre Barcelona | Alfons Puertas

 

Més núvols de contaminació a l’estiu que a l’hivern

Segons les dades que ofereix l’estudi, aquest fenomen provocat directament per la mà de l’home és més marcat a l’estiu i la primavera que no pas a l’hivern, ja que aquesta nuvolositat, que apareix més freqüentment a la tarda, és entre un 5% i un 10% més elevada durant els mesos càlids  que no pas els freds.

«Crèiem que la falta de vegetació a les ciutats assecava l’atmosfera, fent que hi hagués menys núvols; però les dades indiquen que la calor que alliberen els edificis empeny la poca humitat que hi ha cap amunt, formant núvols», explica Natalie Theeuwes, del Departament de Meteorologia de la Universitat de Reading, afegint que l’impacte de les grans ciutats en el seu entorn ambiental és «cada vegada més gran».   

També et pot interessar...