Venus, superbrillant aquest febrer: com i quan veure’l

Aquest febrer s’alineen els planetes i les condicions òptimes per a observar amb molta claredat Venus, però també Mercuri i la primera superlluna del 2020

Aquest mes de febrer Venus brillarà i es deixarà veure especialment als cels després dels capvespres fins al seu ocàs, després de les 22.00 hores. Però no serà l’únic protagonista, ja que també es podrà observar, encara que amb una mica més de dificultat, Mercuri i tindrà lloc la primera superlluna del 2020. 

Caldrà aprofitar aquestes nits fredes, ja que el cel, quan està lliure de núvols, adquireix una particular transparència. Es donen així unes condicions molt idònies per a les observacions astronòmiques. Convé doncs aprofitar aquestes nits hivernals per a aixecar la vista al firmament i gaudir de l'espectacle celeste.

Venus, el punt lluminós

Venus es troba ara a uns 150 milions de km de distància de la Terra i aquests dies de febrer es mostra molt brillant al cel, un punt molt lluminós que es pot veure a prop de la Lluna. Durant aquests dies podrà observar-se des del crepuscle fins que es fica al llit per l'oest, després de les 22.00 hores.

Un bon moment per a observar-lo és just després de la posta de sol, quan la seva lluentor contrasta amb els colors del crepuscle, o entre 20.00 i 21.00, quan el cel ja està fosc però el planeta roman relativament alt sobre l'horitzó.

Mercuri també es veurà

D'altra banda, els capvespres de la primera quinzena de febrer també seran ideals per a observar Mercuri que romandrà visible durant més de mitja hora després de la posta de sol, per l'oest.

No obstant això, la lluentor de Mercuri és 16 vegades menor que la de Venus i el petit planeta mai s'aixeca massa sobre l'horitzó, per la qual cosa la seva observació no resulta tan fàcil com la de Venus. Convé buscar un lloc amb horitzó lliure d'obstacles cap a l'oest. Després de localitzar a Venus, hem de baixar la mirada cap a la terra per a localitzar el discret lluminós Mercuri.

Primera superlluna del 2020

Per altra banda, aquest febrer també tindrà lloc la primera de les tres superllunes consecutives d'aquest any. Serà el dia 9 de febrer. Les altres dues seran els dies 9 de març i 7 d'abril. Aquests dies assenyalats, és quan es podrà observar la lluna lleugerament més grossa que de normal. 


Comentaris

envia el comentari