rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

ARA MATEIX

2.000 passatgers afectats per una avaria a Rodalies

Observats 3 caps de fibló a Calafell aquesta tarda de dimecres

Diverses persones han vist i enregistrat prop de Calafell 3 tubes o caps de fibló sobre el Mediterrani, però no han arribat a tocar l'aigua
Imatge de dos dels tres caps de fibló que s'han observat a Calafell aquesta tarda | Mercedes Martín

 

Aquesta tarda de dimecres s’han produït diversos fenòmens tornàdics enfront de la Costa Daurada, més concretament a la població de Calafell. Vàries persones han enregistrat imatges d’aquests fenòmens sorprenents gràcies a la seva càmera del telèfon mòbil.

Enregistrats 3 caps de fibló sobre el mar

En aquestes imatges es reconeixen 3 caps de fibló, que són tres prolongacions del núvol que signifiquen severitat en el moviment de l'aire al voltant del núvol. Van associats a núvols molt desenvolupats i que poden estar acompanyats de tempesta i calamarsa.

 

Els caps de fibló són molt freqüents durant la tardor i la primavera, les estacions a les quals hi ha més episodis de ruixats intensos i tempestes sobre el mar, i cada any se n’observen un bon nombre. Quan aquest moviment giratori de l’aire succiona aigua se l’anomena “mànega” i quan arriba a la superfície de terra s’anomena “tornado”.

 

Els danys produïts per tornados són superiors que els provocats per una mànega d'aigua perquè a terra hi ha població i infraestructures i al mar és molt poc probable que intercepti una embarcació. Tot i això, és més freqüent que n'hi hagi al mar perquè aquest fenomen prefereix superfícies planes com el medi marítim i no el relleu del terrestre.

 

Imatge dels caps de fibló, encerclats amb vermell, que s'han observat a Calafell aquesta tarda | Mercedes Martín

 

 

Pròximes hores

De cara a la propera nit i matinada, els xàfecs encara cauran a punts de l’interior i també de les comarques de Tarragona, incloent-hi punts de la costa. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté alguns avisos i Protecció Civil té activada la prealerta del pla Inuncat. Algunes de les precipitacions poden ser localment intenses.

 

De cara a demà, la situació millora clarament amb sol que s’imposarà amb restes encara d’alguns intervals de núvols, sobretot a la meitat nord, amb vent als dos extrems del país i tan sols alguns xàfecs de tarda al nord-est.