Observen un tauró blanc de 5 metres en aigües de les Illes Balears

L’animal ha estat localitzat a prop de l’illa de Cabrera i és el primer d’aquestes característiques que es veu en 30 anys

El tauró blanc vist aquest dijous a l'illa de Cabrera
El tauró blanc vist aquest dijous a l'illa de Cabrera | Alnitak 2018

 

L’expedició científica Alnitak 2018, liderada pels biòlegs Ricardo Sagarminaga van Buiten i Fernando López-Mirones, ha observat aquest dijous al matí un tauró blanc de 5 metres de longitud a vuit milles de la costa de l’illa de Cabrera, a les Illes Balears. 

Els membres de l’expedició van filmar el tauró, conegut científicament com Carcharadon carcharias, proper al Parc Nacional de Cabrera, i en les imatges es poden apreciar les dimensions de l’animal. Un fet que destaca per tractar-se d’una observació enmig del medi natural. 

Primer tauró blanc vist en 30 anys

Embarcació de l'Alnitak 2018
Embarcació de l'Alnitak 2018 | Alnitak 2018

 

L’expedició, en les seves xarxes socials, afirma que en els últims anys hi havia hagut rumors o possibles albiraments de taurons blancs no confirmats, i que, per tant, aquesta és la primera vegada que es corrobora de forma científica la presència d’aquest animal en aigües espanyoles en 30 anys. 

De fet, l’any 2009 empleats d’una empresa de tonyines de Tunísia van capturar un tauró blanc de gairebé 6 metres. A Catalunya, el 1992 van capturar un exemplar a Tossa de Mar, mentre que a la Costa Brava hi ha hagut observacions de taurons blancs els últims anys, però sense tenir imatges.

70 minuts de filmació del tauró

Imatge de la tripulació de l'Alnitak 2018
Imatge de la tripulació de l'Alnitak 2018 | Alnitak 2018

 

Els 10 membres de la tripulació de l’Alnitak 2018 que anaven en aquell moment a bord van poder fotografiar i filmar durant 70 minuts el tauró blanc. La documentació servirà per la tasca que du a terme aquesta expedició.

La campanya científica en aigües profundes entorn del Parc Nacional de Cabrera que du a terme l’expedició, que té un ampli suport institucional, recull dades sobre diversos animals marins, així com de la presència de micro-plàstics en el mar i la divulgació de la conservació del fons marí.

El tauró blanc, un dels més perillosos del món

Imatge d'un exemplar de tauró blanc
Imatge d'un exemplar de tauró blanc | Arxiu

 

El tauró blanc està considerat un dels animals marins més perillosos del món per la seva gran capacitat de matar per alimentar-se. Acostumen a menjar crancs, pops, tonyines, foques marines i, fins i tot, altres taurons, entre altres animals.

Popular per la pel·lícula de Steven Spielberg, sovint s’han donat casos d’atacs a humans o a petites embarcacions,  tot i que acostumen a ser per error o perquè es senten amenaçats. Aquest animal viu en aigües càlides de mars i oceans de tot el planeta, i no està en perill d’extinció però se’l considera vulnerable, sobretot per l’increment de la pesca esportiva d’aquest animal.


Comentaris

envia el comentari