Els oceans assoleixen una temperatura rècord aquest 2018

Un nou estudi analitza diverses mostres d’aigua de tot el planeta, fins a profunditats de 2.000 metres, i confirmen que els oceans s’escalfen sense control fins a registrar-se valors molt preocupants

Els oceans del planeta han registrat per 5è any consecutiu una nova temperatura global aquest 2018 | Arxiu

Els oceans del nostre planeta segueixen una tendència d’absorbir calor força preocupant i sense precedents. La temperatura de l’aigua marina no deixa de créixer i les previsions per als propers anys no són gens optimistes. A causa d’aquest augment, empitjoraran els efectes de les tempestes i les inundacions.

Segons un estudi recentment publicat i elaborat per el ‘Institute of Atmospheric Physics’, de la Acadèmia de Ciències de Xina, determina que la temperatura global dels oceans ha registrat aquest 2018 una temperatura rècord i des de fa 5 anys no para de pujar.

Segons els científics, el passat 2018 l’aigua marina irradiava a l’entorn una aportació calorífica de 19,67 x 1022 Jules, una unitat internacional per expressar calor i que mesura una anomalia molt per sobre de la mitjana dels últims 40 anys. Aquest valor es pot comparar amb 388 vegades la producció elèctrica total de la Xina el 2017 o 100 milions de cops l’energia que va transmetre l’explosió de la bomba de Hiroshima.

Són dades força greus i indicadores que aquesta gran proporció d’energia que transmeten els oceans és efecte del Canvi Climàtic provocat pels gasos d’efecte hivernacle de les activitats humanes. Com a conseqüència de l’escalfament global, els nostres oceans absorbeixen l’ascens de la temperatura de l’aire.

Els oceans expliquen l’evolució de l’escalfament global

Aquest estudi, publicat a la revista ‘Advances in Atmospheric Sciences’, assenyala que l’actual anomalia de la temperatura de l’aigua marina no és deguda a les fluctuacions naturals de la temperatura global del planeta, sinó a l’escalfament planetari causat per la humanitat. Els experts demanen la necessitat urgent d’adoptar mesures actives d’adaptació i mitigació al Canvi Climàtic.

L’estudi demostra que està succeint un escalfament sense precedents dels oceans, i per influència de l’escalfament global, hem de témer greus efectes, com també grans pèrdues humanes i econòmiques. 

Els futurs escenaris previstos són l’augment del nivell del mar i la salinització dels aqüífers d’aigua dolça dels litorals, que subministren l’aigua potable a bona part de la població mundial. Per altra banda, els governs regionals hauran d’invertir molt més per protegir els ciutadans que viuen a la primera línia de la costa perquè els fenòmens meteorològics seran més violents en aquest sector.

L'ascens de la temperatura del mar agreujarà els temporals i els huracans | Pixabay

 

Huracans i borrasques més poderoses a causa d’una temperatura més alta de l’aigua

Està demostrat que la temperatura del mar influeix molt en el poder de destrucció dels huracans i ciclons tropicals. Com més calenta estigui l’aigua marina, evaporarà més quantitat de vapor d’aigua i les tempestes i les pluges seran més intenses. A més, agreujarà la fosa de les glaceres dels casquets polars, la mort dels corals tropicals, provocarà canvis migratoris de la fauna marina i períodes de sequera i onades de calor més extremes.

L’augment sense control de la temperatura de l’aigua marina juntament amb l’ambiental està desequilibrant la variabilitat natural del món, i haurem d’adaptar-nos als greus canvis que patiran els ecosistemes i el nostre clima.


Comentaris

envia el comentari