Aquest mes d’octubre ha estat el més plujós a Catalunya en més de 20 anys

Tot i les elevades precipitacions i l’episodi de nevades a cotes baixes, el mes ha estat càlid a gran part del país, especialment al nord-est, a excepció de la cara nord del Pirineu

Un cop acabat l'octubre, el paisatge del Pirineu està ple de postals hivernals
Un cop acabat l'octubre, el paisatge del Pirineu està ple de postals hivernals | @MeteoMoià

El mes d’octubre passat ha estat el més plujós al territori català en els últims 24 anys, segons com informa el balanç mensual del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Amb les notables precipitacions caigudes durant el mes al Pirineu i Prepirineu, al Camp de Tarragona i a l’extrem sud, podem escriure amb molta seguretat ha plogut 3 o 4 vegades més del que és habitual.

Ha estat un mes amb el típic comportament mediterrani de tardor, amb un bon ventall de temporals de pluja que han regat el país de forma força homogènia i han acabat enfarinant moltes contrades a la nevada primerenca més important dels últims 10 anys.

Un octubre molt mogut i successius temporals de pluja han regat Catalunya

El mapa de pluja acumulada presenta uns registres, amb valors situats entre 200 i  400 mm a molts indrets, que no es trobaven en els mapes d'octubre des de l'any 1994, tal com indicava el Meteocat a les xarxes socials aquesta setmana.

Si comparem el mapa d’anomalia de precipitació amb el de precipitació acumulada en tot el mes, s’observa que tot el territori presenta colors blaus i liles forts que està relacionat amb uns registres molt elevats de pluja acumulats durant el mes d’octubre.

A tot al país ha plogut més de lo normal i s’ha aniquilat la sequera que es perllongava tot un any a les comarques de l’Ebre i a punts de l’extrem nord. Hi ha llocs de la costa Daurada i del Prepirineu on ha plogut 3 o 4 cops més dels valors mitjans dels últims 20 anys.

Mapes del balanç de pluges a Catalunya aquest octubre i l'anomàlia respecte la mitjana climàtica
Mapes del balanç de pluges a Catalunya aquest octubre i l'anomàlia respecte la mitjana climàtica | Meteocat

 

Destacaríem fins a 5 temporals de pluja durant l’octubre, el primer va ser els dies 9 i 10 d’octubre, amb més de 100 L/m2 a moltes zones del Camp de Tarragona: la precipitació més important foren els 188 litres a la ciutat de Tarragona, dels quals 131 mm van caure en 10 hores i van provocar molts efectes negatius; però tampoc ens oblidem dels forts aiguats que es van produir al sud de la ciutat de Barcelona, amb més inundacions al Paral·lel i l’Hospitalet del Llobregat.

Les restes de l'ex-huracà Leslie van portar un altre gran episodi de pluja per extensió i abundància, amb un màxim de 210 mm a Viladrau (Osona) i més de 100 mm a bona part del prelitoral i en alguns sectors de la Catalunya Central i del Pirineu Oriental. Al pla de Lleida, Pallars Jussà i Solsonès, 5 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques amb més de 20 anys de dades van registrar el dia més plujós de la sèrie.

La llevantada dels dies 18 i 19 d'octubre, alimentada per una DANA situada al sud de la península, va deixar més de 100 mm de pluja a bona part de les Terres de l'Ebre, desperfectes a les carreteres, i extrems de registres entre els 200 i 300 L/m2 al Montsià i al massís dels Ports.

L’última tongada destacable del mes va ser la nevada que va acumular gruixos excepcionals superiors als 30 cm per a un octubre, i l'últim temporal dels dies 30 i 31, on destaquen les tempestes localment intenses a punts com Vilanova del Vallès (Vallès Oriental) o Barcelona, i les nevades a cotes més elevades al Pirineu amb més gruixos importants.

Octubre càlid a molts punts del nord-est

Mapa de la diferència de temperatures de l'octubre respecte la mitjana climàtica
Mapa de la diferència de temperatures de l'octubre respecte la mitjana climàtica | Meteocat

 

Per acabar, comentem que el mes d’octubre ha estat càlid a gran part de Catalunya malgrat la fredorada del 26 al 28, particularment al quadrant nord-est. Ha estat normal a la depressió Central i la major part del Pirineu, i fred al vessant nord del Pirineu. Cal destacar les temperatures fins a -10º que van registrar-se fa una setmana, durant la fredorada polar, a l’alta muntanya pirinenca, un fet poc freqüent en un octubre.


Comentaris

envia el comentari