Gairebé -50º: els Estats Units es congelen per una onada de fred de rècord

La fredorada molt forta que afecta aquests dies el nord i centre del país pot deixar temperatures mínimes extremes i hi ha un alt perill per a la salut humana amb risc de congelació en tan sols 10 minuts

L’hivern està sent molt dur a gran part dels Estats Units, però sobretot al nord i centre, on aquesta setmana estan vivint una onada d’aire fred polar que promet batre alguns rècords, ja que s’esperen temperatures d’entre -40º i -50º a moltes zones limítrofes amb el Canadà, amb sensacions de fred que poden apropar-se als -60º per les ventades acompanyades de nevades.

I és que la situació és excepcionalment perillosa, ja que aquest fred extrem, que feia dècades que no es vivia, pot inclús congelar la pell en tal sols 10 minuts exposada a l’exterior, provocar problemes de respiració i hipotèrmies molt ràpides. En aquest sentit, hi ha moltes alertes activades per part de les institucions i recomenacions: 

Estats com ara Illinois, Iowa, Wisconsin, Minnesota, les dues Dakota o Michigan s’enduen la pitjor part del temporal,  ja que és on s’esperen les temperatures i les nevades més extremes. De fet, un adolescent ha mort recentment a Iowa a causa d’una forta tempesta de neu. Les nevades poden deixar fins a 30 centímetres de neu nova i deixar-ho tot impracticable, ja que el fred és tan intens que la neu es congelarà ràpidament.

El temporal ha congelat el llac de Michigan i està causant molts problemes a les carreteres i comunicacions a tota aquesta zona del nord i centre dels Estats Units, on prop de 220 milions de persones estan patint les conseqüències del fred i la neu. S'estan fent fogueres a les vies de tren per desfer-ne la neu i garantir el seu correcte funcionament, mentre que ja fa dies que les cascades del Niàgara estan congelades. A més, la neu també està arribant als estats del sud, on la calor i el sol acostumen a dominar.  

Més fred que a l’àrtic o Groenlàndia

Aquest fred tan intens es deu al fet que el vòrtex polar s’ha trencat i el fred àrtic baixat fins al sud del Canadà i gran part dels Estats Units, deixant una situació ben curiosa com ara que fa més fred aquests dies en aquestes latituds baixes que no pas a l’àrtic o Groenlàndia.  Un fet que dona fe de la greu i excepcional situació que s’està vivint en unes zones acostumades al fred intens, però que feia molt de temps que no vivien aquests extrems.

Estats com Wisconsin o Illinois ja suporten temperatures de fins a -20º a l’hivern, però aquesta vegada s’han trencat tots els esquemes amb mínimes que gairebé freguen els -50º, amb sensacions de fred d’entre -55º i -58º. Aquesta situació es mantindrà ben bé fins divendres i el Servei Meteorològic Nacional (NWS) avisa a la gent que s’ha d’abrigar molt si surten al carrer per tal de no deixar exposades les extremitats del cos al fred.

Donald Trump genera polèmica inclús en aquesta onada de fred

Com ja ve sent habitual, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha tornat a ser al centre de la polèmica, inclús en aquesta situació meteorològica que res té a veure amb la política. En un tweet molt irònic, ha fet referència a l’onada de fred que viu gran part del país, però ha tornat a qüestionar el canvi climàtic. «Què està passant amb el canvi climàtic? Si us plau, torna ràpid que et necessitem!», diu en el missatge al seu compte oficial de Twitter.