Desenes d’orques i belugues, en perill de morir congelades al Pacífic

Les entitats ecologistes denuncien que els animals marins estarien en una ‘presó il·legal’ per interessos econòmics ubicada entre Rússia i el Japó, una zona quasi inaccessible

Imatge del recinte de Rússia on els animals estan retinguts | Free Russian Whales

Les entitats ecologistes russes han posat el crit al cel arrel de la troballa de la que possiblement sigui la ‘presó il·legal’ més gran del món d’orques i belugues al oceà Pacífic, just entre Rússia i Japó, una zona pràcticament inaccessible coneguda com el mar d’Ojotsk.

Es tracta d’un recinte molt petit on els animals estan atrapats i corren el risc de morir congelats a causa de les gèlides aigües hivernals a la zona que han congelat parcialment el mar. De fet, alguns exemplars ja tenen lesions cutànies o problemes de respiració a causa del fred, mentre que el personal de la instal·lació trenca sovint el gel, cosa que pot alterar encara més la fauna marina.

Concretament, s’han trobat unes 11 orques i 87 belugues que portarien allà tancades des de l’estiu. L’alarma va saltar quan alguns mitjans russos van publicar les imatges aèries del recinte el passat mes de novembre. Des de llavors, hi ha una investigació en marxa per saber si la captura dels animals es va fer o no realment de forma il·legal.

En aquest sentit, hi ha una llei mundial des de l’any 1982 que prohibeix la captura d’aquests animals amb finalitats comercials, raó per la qual les instal·lacions només serien legals si els animals tan sols es destinessin a un us científic o educatiu, cosa que fins ara no s’ha demostrat.

Exigeixen l’alliberament immediat dels animals

Amb tots aquests indicis, moltes organitzacions animalistes ja han demanat l’alliberament de tots els exemplars retinguts en aquest recinte. És el cas de Free Russian Whales, dedicada a la lluita contra la captura de balenes, que demana al president rus, Vladimir Putin, que tiri endavant mesures legals perquè els animals siguin alliberats de forma immediata.

Les belugues poden suportar més les aigües gèlides de la zona, però les orques acostumen a buscar zones més temperades o càlides durant els mesos d’hivern, cosa que les fa més vulnerables en aquestes instal·lacions. Els llogaters del recinte asseguren que alguns exemplars ja han estat alliberats o s’han escapat, cosa totalment insuficient per a les entitats ecologistes.  

  


Comentaris

envia el comentari