Neixen dos cadells d’ós al Pirineu occidental per primera vegada en 15 anys

Aquests importants naixements s’han produït a la part francesa de la serralada i la mare és una ossa eslovena reintroduïda a les muntanyes de la vessant del país veí

Imatge de la vida dels óssos al Pirineu català
Imatge de la vida dels óssos al Pirineu català | Arxiu

Important notícia mediambiental la que ens arriba des del Pirineu però que de ben segur que preocuparà als pagesos de la zona. Una ossa eslovena reintroduïda a la part occidental francesa de la serralada ha tingut dos cadells, cosa que significa que la família d’óssos creix a tota la zona pirinenca. Un fet que no es produïa des de feia 15 anys.

Segons informa la prefectura dels Alts Pirineus de França, l’ossa eslovena, que va ser reintroduïda per augmentar la presència d’aquests animals a la serralada pirinenca, ha sortit recentment de la hibernació amb dos cadells, fet que ha alegrat molt als responsables d’aquest procés de recuperació dels óssos al Pirineu.

Per la seva banda, la Fundació Oso Pardo ha corroborat que aquest és el primer naixement d’ossos que es produeix a la part occidental del Pirineu en els últims 15 anys. A més, el projecte PirosLife ha publicat un vídeo on es poden veure a dos óssos germans de dos o tres anys jugant per la natura just després de la hibernació. Aquest projecte vetlla per consolidar el futur de l’os bru al Pirineu en convivència amb l’entorn, les persones i l’activitat econòmica del territori. 

Els pagesos, en peu de guerra contra els óssos

Més enllà del valor mediambiental de la reintroducció dels óssos al Pirineu, la majoria del col·lectiu de pagesos de la zona es mostra en contra de la presència d’aquest animal degut a les greus destrosses que provoca. El principal problema és l’atac dels óssos als ramats d’altres espècies animals al Pirineu, cosa que provoca pèrdues econòmiques i temor entre els professionals del sector.

L’1 de maig de l’any passat, pagesos de totes les contrades del Pirineu, principalment de Catalunya, França, País Basc i Navarra, es van manifestar a la població francesa de Pau per reclamar solucions urgents contra els danys que provoca l’ós als ramats.  


Comentaris

envia el comentari