Imatge d'un exemplar de la planta invasora

Troben una de les plantes invasores més perilloses del món a la Roca del Vallès

Aquesta espècie, una de les més amenaçadores del món a nivell mediambiental, ha estat localitzada a la Roca del Vallès i és la primera vegada que apareix a Catalunya

Botànics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han confirmat una molt mala notícia per l’ecosistema de Catalunya. En concret, els experts han informat que s’ha trobat, per primer cop de Catalunya, la presència d’una planta aquàtica exòtica invasora al riu Mogent de la Roca del Vallès,  a la comarca del Vallès Oriental.

Amb el nom científic ‘Alternanthera philoxeroides’ i originària de Sud-Amèrica, aquesta és una de les espècies més amenaçadores per al medi natural a nivell mundial degut a que prolifera a la superfície de l’aigua i no deixa passar la llum solar, cosa que altera molt la qualitat de l’aigua i impedeix que puguin créixer plantes autòctones. Uns efectes, sens dubte, molt nocius per al medi ambient local.

Imatge d'abundància d'aquesta planta invasora
Imatge d'abundància d'aquesta planta invasora | Arxiu

 

Gestions per intentar eradicar l’espècie

Després de la confirmació per part dels experts de la UAB sobre la presència de la planta invasora, els Agents Rurals intentaran ara determinar el tram del riu afectat per aquesta espècie per tal de mantenir-ne el control, determinar el seu origen i emprendre mesures per part de les institucions pertinents.  

Per la seva banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l’ajuntament de la Roca del Vallès, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Diputació de Barcelona i el Parc de la Serralada Litoral, ja està redactant un pla de gestió o eradicació de l’espècie. 

En aquest sentit, l’espècie està inclosa dins del catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores que desplaça la vegetació autòctona, altera la qualitat de l’aigua i crea un hàbitat favorable per als mosquits. Malgrat que la seva tinença a Europa està prohibida, es creu que la seva aparició a la comarca del Vallès Oriental tindria relació amb la neteja d’aquaris i basses d’aigua ornamentals de la zona, ja que aquesta espècie es fa servir en aquariofília.