Les plantes de l'Àrtic guanyen mida i varietat a causa del canvi climàtic

Les espècies vegetals al cercle àrtic són cada vegada més altes i hi ha més diversitat a causa del canvi global, segons informen biòlegs de la Universitat d'Edimburg
El paisatge de la tundra al nord d'Europa, sota hi ha congelat grans reserves de metà i CO2 | Arxiu

 

Mentre que l'Àrtic generalment és considerat com un gran i desolat paisatge de gel, en realitat és la llar de centenars d'espècies d'arbustos baixos, pastures i altres plantes que juguen un paper fonamental en el cicle del carboni i el balanç energètic.

 

I resulta que, un grup de biòlegs experts en l'Àrtic han publicat que l'ascens de la temperatura global és el detonant en l'augment de l'altura de les plantes en la tundra, en els últims 30 anys.

 

A més, en l'extrem sud de l'Àrtic, diverses espècies vegetals s'estan estenent a través de la tundra. La planta primaveral Hierochloe odorata, que és comú a les terres baixes d'Europa, actualment s'ha estès a llocs a Islàndia i Suècia.

 

L'alçada de les plantes accelera el desglaç del terra i l'alliberament de gasos contaminants

Els experts, liderats per la doctora Anne Bjorkman, van analitzar més de 60000 observacions de dades de diversos llocs a l'Àrtic i la tundra alpina per descobrir la novetat, publicat a 'Nature'.

 

La doctora Bjorkman exposa que «el ràpid escalfament del clima a les regions àrtiques i alpines està impulsant canvis a l'estructura i la composició de les comunitats vegetals, amb importants conseqüències al funcionament aquest vast i sensible ecosistema».

 

Afegeix que «les regions àrtiques han estat durant molt temps un focus d'investigació sobre el canvi climàtic, ja que el permafrost que es troba conté del 30 al 50% del carboni del sòl del món. Les plantes més curtes atrapen més neu, el que aïlla el sòl de l'entorn i evita que es congeli tan ràpid a l'hivern».

 

Si les plantes són més altes, el desglaç del terra s'accelerarà, i permetrà l'alliberament de gasos d'efecte hivernacle. El sorprenent de la troballa és que la pujada d'altura dels vegetals és igual en gairebé totes les parts de la tundra, i prediuen que aquest ascens podria seguir augmentant fins a un 60% de la talla actual, per a fins del segle.

Una espècie vegetal de la tundra | Flickr

 

Quantificar el vincle entre la sostenibilitat del planeta i les característiques de les plantes

La doctora Myers-Smith, de la Universitat d'Edimburg, explica que el seu projecte vol «quantificar el vincle entre el medi ambient i els trets de la planta per comprendre les conseqüències del canvi climàtic». La seva investigació és la primera que arriba al cercle polar per demostrar «el paper fonamental que exerceixen les plantes en aquesta part del planeta que s'escalfa ràpidament».

 

L'equip va avaluar les relacions entre la temperatura, la humitat del sòl i els trets clau que representen la forma i funció de les plantes. Sorprenentment, es va trobar que només l'altura augmentava segons el temps. Les característiques de la planta van estar fortament influenciats pels nivells d'humitat a més de la temperatura.

 

Per aquest motiu, la humitat del sòl pot tenir un paper molt més important en els trets de la planta que el que pensaven anteriorment. Els biòlegs han arribat a la conclusió que s'hauria estudiar més sobre la humitat del sòl de l'Àrtic, perquè «el creixement i l'expansió dels arbustos podrien tenir un impacte profund no només en l'ecosistema àrtic, sinó també més enllà si es confirma un increment en l'alliberament de gasos d'efecte hivernacle».