Una part de Catalunya ja supera els 1.000 l/m² en el que portem d’any

La majoria de zones es situen a la meitat nord de Catalunya i donen fe de l’any excepcionalment plujós que estem tenint aquest 2018 amb la majoria de pantans ben plens

Aquest 2018 està sent, sens dubte, un dels més plujosos dels darrers anys i segurament es batrà algun rècord quan fem balanç a finals d’any. Per ara, ja tenim dades que evidencien que l’aigua està sent excepcionalment abundant en alguns punts de Catalunya amb valors que superen els 1.000 l/m² en moltes ocasions. 

Exceptuant l’alta muntanya, on en alguns casos es ronden els 2.000 l/m², en zones poblades hi ha fins a 60 estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que han registrat més de 1.000 l/m² des del mes de gener. Una xifra molt elevada de municipis que, en la seva major part, es troben a la meitat nord del territori.  Destaca especialment Gisclareny, al Berguedà, on ja es superen els 1.700 l/m², dada totalment excepcional. Inclús a Barcelona ciutat hi ha barris que s'apropen als 1.000 l/m²

Destaca el fet que, més enllà del Pirineu, Prepirineu i nord de la Catalunya Central, on hi acostuma a ploure força i on es registren gran part dels registres més importants, també hi ha punts del prelitoral on la mitjana habitual acostuma a rondar els 600 l/m² anuals, com per exemple al Baix Llobregat o al Vallès, i que enguany ja superen aquest miler de litres. Aquesta és la taula de les 60 estacions que han superat ja els 100 l/m² enguany:

Taula dels 60 punts de Catalunya on es superen els 1.000 l/m2
Taula dels 60 punts de Catalunya on es superen els 1.000 l/m2 | Meteocat

 

Aigua a dojo i encara queden setmanes per acabar l’any

El final de l’hivern i la primavera van ser molt plujosos a gran part de Catalunya amb nevades, temporals i, especialment, moltes tongades de ruixats i tempestes que van regar gran part del territori. Un cop va arribar l’estiu, les tempestes van seguir apareixent i van acumular molta aigua al Prepirineu, nord de la Catalunya Central i nord-est del país.

No obstant, moltes comarques de Tarragona i del sud de Lleida tenien un dèficit d’aigua. No ha estat fins la tardor quan la balança s’ha equilibrat i les dades de pluja s’han disparat a causa de l’arribada de molts temporals que han deixat molts litres a tot arreu. Una tardor molt plujosa que ha provocat l’obertura de les comportes de molts pantans i ha omplert força els que estaven pràcticament buits al sud de Catalunya.

El pantà de Susqueda aquesta setmana, quasi al 100% de la seva capacitat
El pantà de Susqueda aquesta setmana, quasi al 100% de la seva capacitat | @MartnRiera

 

Rieres habitualment seques ben plenes al Moianès
Rieres habitualment seques ben plenes al Moianès | MeteoMoià

 

Gràcies a aquesta abundant aigua, els rius i rieres van ben plens per tot el país i els camps i boscos i, en definitiva, els aqüífers, estan ben servits  amb salts d’aigua rajant per tot arreu. Un paisatge que no es veia des de feia molt de temps a molts punts i que està deixant estampes espectaculars. 

Malgrat que a moltes zones ja s’han superat les mitjanes anuals de pluja, encara queden setmanes per acabar l’any, i la previsió que a mig i llarg termini puguem tenir noves regades importants d’aigua fan pensar que aquests registres es superaran en escreix. Tocarà fer balanç a finals d’any i segur que tindrem més d’una sorpresa pel que fa a rècords.