Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Una part de Catalunya ja supera els 1.000 l/m² en el que portem d’any

La majoria de zones es situen a la meitat nord de Catalunya i donen fe de l’any excepcionalment plujós que estem tenint aquest 2018 amb la majoria de pantans ben plens

Riu ter desbordat al seu pas per Roda de Ter, a Osona
Riu ter desbordat al seu pas per Roda de Ter, a Osona, a mitjans d'octubre  | Ajuntament de Roda de Ter

 

Aquest 2018 està sent, sens dubte, un dels més plujosos dels darrers anys i segurament es batrà algun rècord quan fem balanç a finals d’any. Per ara, ja tenim dades que evidencien que l’aigua està sent excepcionalment abundant en alguns punts de Catalunya amb valors que superen els 1.000 l/m² en moltes ocasions. 

Exceptuant l’alta muntanya, on en alguns casos es ronden els 2.000 l/m², en zones poblades hi ha fins a 60 estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que han registrat més de 1.000 l/m² des del mes de gener. Una xifra molt elevada de municipis que, en la seva major part, es troben a la meitat nord del territori.  Destaca especialment Gisclareny, al Berguedà, on ja es superen els 1.700 l/m², dada totalment excepcional. Inclús a Barcelona ciutat hi ha barris que s'apropen als 1.000 l/m²

Destaca el fet que, més enllà del Pirineu, Prepirineu i nord de la Catalunya Central, on hi acostuma a ploure força i on es registren gran part dels registres més importants, també hi ha punts del prelitoral on la mitjana habitual acostuma a rondar els 600 l/m² anuals, com per exemple al Baix Llobregat o al Vallès, i que enguany ja superen aquest miler de litres. Aquesta és la taula de les 60 estacions que han superat ja els 100 l/m² enguany:

Taula dels 60 punts de Catalunya on es superen els 1.000 l/m2
Taula dels 60 punts de Catalunya on es superen els 1.000 l/m2 | Meteocat

 

Aigua a dojo i encara queden setmanes per acabar l’any

El final de l’hivern i la primavera van ser molt plujosos a gran part de Catalunya amb nevades, temporals i, especialment, moltes tongades de ruixats i tempestes que van regar gran part del territori. Un cop va arribar l’estiu, les tempestes van seguir apareixent i van acumular molta aigua al Prepirineu, nord de la Catalunya Central i nord-est del país.

No obstant, moltes comarques de Tarragona i del sud de Lleida tenien un dèficit d’aigua. No ha estat fins la tardor quan la balança s’ha equilibrat i les dades de pluja s’han disparat a causa de l’arribada de molts temporals que han deixat molts litres a tot arreu. Una tardor molt plujosa que ha provocat l’obertura de les comportes de molts pantans i ha omplert força els que estaven pràcticament buits al sud de Catalunya.

El pantà de Susqueda aquesta setmana, quasi al 100% de la seva capacitat
El pantà de Susqueda aquesta setmana, quasi al 100% de la seva capacitat | @MartnRiera

 

Rieres habitualment seques ben plenes al Moianès
Rieres habitualment seques ben plenes al Moianès | MeteoMoià

 

Gràcies a aquesta abundant aigua, els rius i rieres van ben plens per tot el país i els camps i boscos i, en definitiva, els aqüífers, estan ben servits  amb salts d’aigua rajant per tot arreu. Un paisatge que no es veia des de feia molt de temps a molts punts i que està deixant estampes espectaculars. 

Malgrat que a moltes zones ja s’han superat les mitjanes anuals de pluja, encara queden setmanes per acabar l’any, i la previsió que a mig i llarg termini puguem tenir noves regades importants d’aigua fan pensar que aquests registres es superaran en escreix. Tocarà fer balanç a finals d’any i segur que tindrem més d’una sorpresa pel que fa a rècords.