Les pluges matinals esquiven gran part de Catalunya

Les tempestes intenses han caigut a sobre del mar amb fortes llampegades i pocs xàfecs a terra a l’espera de més ruixats a la meitat nord aquesta tarda

Finalment, aquest matí no hem tingut les pluges localment intenses que s’esperaven a gran part del litoral, prelitoral i altres zones del país. En contra del que marcaven tots els models meteorològics, els forts xàfecs han caigut al final a sobre del mar amb fortes llampegades davant de la costa i tan sols alguns xàfecs poc destacables terra endins. 

Però per què ens han esquivat els xàfecs matinals? L’embossament d’aire fred que ens està afectant aquest cap de setmana és molt petit i qualsevol moviment que fa pot fer variar la previsió en poques hores.

Avui, la inestabilitat més acusada s’ha concentrar al final més aviat a Castelló, on també hi havia avisos per pluges intenses. A Catalunya, però, ens hem hagut de conformar amb un reguitzell de tempestes que desfilaven davant de la costa, mar endins. Això sí, han caigut alguns xàfecs en alguns punts amb núvols abundants arreu.

Imatge del radar aquest matí amb les intenses tempestes a sobre del mar
Imatge del radar aquest matí amb les intenses tempestes a sobre del mar | Meteocat

 

Les xifres

Imatge de la tempesta des de l'aeroport del Prat, on hi ha acabat plovent una mica
Imatge de la tempesta des de l'aeroport del Prat, on hi ha acabat plovent una mica | Xavi Cabo

 

Malgrat que no ha plogut tant com s’esperava, alguns xàfecs han estat localment més destacables a la zona dels Ports, de l’Ebre i a llocs molt concrets de la costa de Barcelona. A la mateixa capital catalana, no ha plogut en gairebé cap barri, mentre que a la zona del port ha caigut un intens però curt xàfec. 

A la resta, o no ha plogut o, com a màxim, s’han comptabilitzat algunes dècimes. Poca cosa. Aquests són els registres més destacats del matí:

Ports: 10 l/m2

Port de Barcelona: 9 l/m2

Alcanar: 8 l/m2

Mas de Barberans: 4 l/m2

Els Alfacs: 4 l/m2

Mont-roig del Camp: 1 l/m2

Properes hores encara amb alguns xàfecs i menys calor

Mapa d'avisos per ruixats intensos aquesta tarda
Mapa d'avisos per ruixats intensos aquesta tarda | Meteocat

 

Al llarg del matí, encara es poden escapar algunes gotellades o xàfecs dispersos. La tendència, però, serà que a partir del migdia i a la tarda caiguin nous ruixats i tempestes al Pirineu i entre les comarques de Barcelona i Girona, així com a la zona dels Ports.

Algunes poden ser localment intenses i, puntualment, poden arribar a la mateixa costa de la meitat nord. Gran part de la meitat nord té avisos activats en aquest sentit. Obertura de clarianes per Ponent i sud del país. El que també notarem és un descens clar de les temperatures, amb una calor molt moderada atípica d'aquestes dates.