rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Les pluges torrencials desborden torrents i omplen cascades al desert més àrid del món

Al famós desert d’Atacama, a Xile, un episodi d’inusuals aiguats ha provocat aquesta setmana situacions tan perilloses com l'enfonsament d’una carretera i la formació d’una cascada on feia 10 anys que estava seca
La crescuda d'un torrent a la zona de Chuquicamata va enfonsar diversos ponts i ha tallat la carretera | Twitter

 

L’actualitat meteorològica està concentrada a l’hemisferi sud aquesta setmana. Mentre a Austràlia hi ha inundacions i onades molt intenses de calor, a Argentina es produeixen fortes tempestes i rècords històrics de calor a la Patagònia, Xile pateix greus incendis al sud del país i al desert més àrid del món les pluges fan baixar cabalosos torrents.

 

Per rematar la complicada situació del desert d’Atacama, el dissabte a la tarda es va produir un terratrèmol de magnitud 5. I és que un temporal de vents humits de l’oest sobre els Andes va descarregar a San Pedro de Atacama un xàfec de 13 l/m2 en dos hores, que suposa més del doble o el triple per tot un any en aquesta regió, però també avui diumenge podria seguir plovent a les regions veïnes d’Arica-Parinacota, Tarapacá i Antofagasta.

 

El desert s’inunda

Aquests passats dies, a l’entorn de la població de Pica, a Tarapacá, un salt d’aigua de 60 metres, que durant 10 anys estava completament sec, va tornar a portar aigua sobtadament. Els torrents eixuts van revifar per aquestes extraordinàries pluges i inundaven carreteres a Chuquicamata, atrapant i arrossegant cotxes.

 

 

 

 

Al nostre territori n’estem acostumats: cada tardor vivim situacions semblants a Catalunya, Comunitat Valenciana, a les Balears, o ara recentment a Cantabria, però a Atacama és molt insòlit que hi hagi aquestes incidències. El govern de Xile ha advertit greument les províncies veïnes d'El Loa i Antofagasta després de diversos dies de pluja intensa i tempestes elèctriques. Almenys s’haurien produït sis víctimes mortals, carreteres tallades, destrosses en cases i ponts enfonsats.

 

El sòl desèrtic d’aquesta part del món està format per argila i una sorra que al mullar-se impermeabilitza el terra i no absorbeix l’aigua que cau, de manera que avança terreny avall. A Calama, les avingudes d’aigua van obligar aturar a la minera estatal Codelco, l’explotació de coure més gran del món, el treball de Chuquicamata i Ministro Hales

 

Tres vegades la pluja d’un any en pocs dies

Els registres pluviomètrics del nord de Xile superen les anteriors marques, i tenen alerta vermella diverses regions per la situació actual i en propers dies si continua plovent. La Direcció Meteorològica d'aquest país ha compartit a les xarxes socials un gràfic amb totes els fenòmens insòlits registrats a l'Amèrica del Sud des de l'inici de 2019. Viuen un estiu històric a l’hemisferi sud.

 

📷 Consulta la previsió del temps en imatges a Catalunya al nostre Instagram. Segueix-nos!

🎁 Vols guanyar un lot de productes ECO? Participa ara al nostre sorteig!

Comentaris