IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La pluja d'estels dels Oriònids arriba al seu màxim apogeu la matinada d'aquest dissabte

Aques fenómen astrològic, que també es podrà veure la nit de dissabte a diumenge, finalitzarà el pròxim 7 de novembre

Lluvia de estrellas oriónidas
Pluja d'estels dels Oriònids | Cedida

La pluja d'estels dels Oriònids arriba al seu màxim visible al nostre país la matinada d'aquest dissabte, 21 d'octubre, amb un «lleuger augment d'activitat moments abans de l'alba», segons informa el divulgador científic especialitzat en astronomia i ciències de l'espai Antonio Pérez Verd. Aquest fenomen astronòmic, que també podrà apreciar-se la nit del dissabte al diumenge, encara que «en menor quantitat», va començar la seva activitat el 2 d'octubre i finalitzarà el pròxim 7 de novembre. Les pluges d'estels són un fenomen que tenen lloc quan la Terra creua el rastre de partícules que deixen els estels. Els Oriònids procedeixen del famós cometa Halley, que orbita al voltant del Sol aproximadament cada 76 anys.

Una de les peculiaritats dels Oriònids és que podrà apreciar-se arreu del món, ja que aquesta pluja passa «molt prop de l'equador celeste», segons indica l'expert, que explica que la visibilitat del fenomen revela d'on semblen procedir els meteors, detall que tècnicament es denomina radiant. Els Oriònids radien de la constel·lació d'Orió, passant molt prop de l'estel supergegant vermella Betelgeuse. «Depenent d'on estigui aquest radiant, es podrà veure en un hemisferi o un altre; si el radiant està molt al nord de l'equador celeste, només es veurà en l'hemisferi nord, i si està molt al sud de l'equador celeste, es veurà en l'hemisferi sud», detalla.

A més, els Oriònids d'aquest any podran apreciar-se millor que altres anys per la fase en la qual es troba la Lluna aquests dies, que redueix la contaminació lumínica en el cel. «Tindrem tenir sort perquè el dia 19 va ser Lluna nova, per tant el 21 hi haurà molt poca Lluna», assenyala Pérez Verd. L'any passat aquest fenomen amb prou feines es va poder observar al cel, perquè va hi va haver Lluna minvant el 16 d'octubre. La taxa d'activitat que deixaran els Oriònids serà de 23 meteors per hora, i tindran una velocitat de 66 quilòmetres per segon, una «velocitat alta» segons el divulgador científic. Els Perseids d'agost, per exemple, tenen una velocitat de 59 quilòmetres per segon, mentre que els Gemínids de desembre es desplacen a 35 quilòmetres per segon. Per poder veure aquest fenomen astronòmic, Pérez Verd recomana observar al cel sense cap tipus d'artefacte o telescopi. «El millor és a simple vista, perquè el que interessa és cobrir la major part de cel possible», aconsella.


Comentaris

envia el comentari